Ron

Vrijheid voor jou, vrijheid voor Ron?

Ron

“Sommige werkers werden overboord geduwd”

Ron was een betrokken vader en echtgenoot die alles wilde doen om zijn familie te onderhouden. Helaas was dat een zware, oneerlijke strijd. Ron, die op het platteland van Cambodja woonde, verdiende amper twee dollar per dag met de opbrengst van zijn akker. Opties voor ander werk had hij niet.

Tot op een dag Keov bij hem langskwam. Keov was een ondernemer uit Thailand en bood hem werk aan in de visserij. “Dit werk gaat jou en je familie uit de armoede halen”, beloofde hij. Het bleek een valstrik te zijn, Ron werd verkocht als slaaf. Maar dat ontdekte hij pas toen hij midden op zee was.

Keov had hem verkocht aan een meedogenloze kapitein die werkzaam was in de Thaise visindustrie, een industrie met een omzet van 7 miljard dollar. “Ik was in de val gelopen”, vertelt Ron.

 

'Ik was in de val gelopen'

Het werk op zee was zwaar en levensgevaarlijk. Elk visnet zat vast aan een ring van zo’n 14 kilo die het net onder water hield. Voor je een net overboord gooide, moest je die ring goed neerleggen. Als dit niet zorgvuldig gebeurde, kon de ring één van de werkers raken en hem het water intrekken. Er waren meer risico’s. Geregeld bleven de netten op de zeebodem ergens aan haken, dan moesten de werkers het water in duiken om ze los te maken. 

Ron hield het jarenlang vol. Dat was zeker niet vanzelfsprekend. “Sommige werkers werden overboord geduwd,” vertelt Ron. “Op een dag zag ik een lichaam drijven. Het was van iemand die ik kende.”

Thuis wachtte zijn familie op hem. Ze zaten vol vragen: Hoe ging het met Ron? Waarom liet hij niets horen? De jaren verstreken en er kwam geen teken van leven. Uiteindelijk gaf zijn familie de hoop op dat ze Ron ooit nog terug zouden zien. 

Het was het begin van een groot aantal veranderingen in het Thaise rechtssysteem

Zoals Ron zijn er honderden mensen die vastzitten als slaaf in de Thaise visindustrie. Ze zitten gevangen op zee. Drie jaar geleden is International Justice Mission (IJM) begonnen samen te werken met de Cambodjaanse regering om dit gruwelijke onrecht te bestrijden. Zo werd Keov aangeklaagd en belandde hij uiteindelijk in de gevangenis. Ron kon worden bevrijd en veilig terugkeren naar zijn familie!

De zaak tegen Keov was de eerste internationale zaak tegen mensenhandel die IJM ondersteunde en vormde het begin van een groot aantal veranderingen in het Thaise rechtssysteem. Nog steeds zijn er veel mannen die vastzitten op zee – verstrikt in het duistere web van de Thaise visindustrie. Maar het gevecht tegen slavernij gaat door. Until all are free!