Abha

Op straat zakte ze in elkaar

Voor Abha leek alle hoop verloren

Twee jaar lang werd Abha* dagelijks gedwongen tot seks in huizen, hotels en kantoren in Mumbai. Tot het niet meer ging. Op straat zakte ze in elkaar.

Abha* was een nieuwsgierig, vrolijk meisje en groeide op in één van de armste buurten van Mumbai. Ze hield ervan om door de straten te dwalen en de stad te verkennen. Ze had nog geen idee van de monsters die daar op haar loerden.

Op haar zesde veranderde dit echter. Haar stiefvader begon Abha seksueel te misbruiken. Dit ging door tot ze 13 jaar was en het misbruik aan het licht kwam. Haar stiefvader werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Maar tijd en hulp om haar trauma te verwerken, had Abha niet. Nu haar stiefvader weg was, was er ook geen bron van inkomsten meer. Dus raapte ze haar restjes moed bij elkaar en trok Mumbai in, op zoek naar werk om voor haar moeder en broertje te kunnen zorgen.

 

Ze lokte haar de seksindustrie van Mumbai in

Een buurvrouw vertelde haar over een cateringbedrijf waar ze wat geld kon verdienen. Ze begon met het serveren van eten op kleine bruiloften en feestjes. Achter de tafels met eten moest ze op dozen staan, anders kwam ze er niet bovenuit. Ze werkte zo hard dat ze er bijna bij neerviel. En toch bracht het nauwelijks genoeg geld op om haar familie te voeden.

Door dit werk leerde ze Beeja kennen. Zij was ouder dan Abha en werkte bij hetzelfde cateringbedrijf. Abha keek tegen haar op en vertrouwde haar. Beeja maakte daar echter misbruik van. Ze lokte haar de seksindustrie van Mumbai in.

In de twee jaar die volgden, namen Beeja en haar vrienden Abha mee naar huizen, hotels en kantoren in Mumbai. Tegen betaling hadden mannen seks met haar, maar van dat geld zag Abha niets. “Soms stuurden ze drie klanten naar me toe”, vertelt ze. “Andere keren namen ze me mee naar een hotel. In die dagen had ik 20 tot 30 klanten op één dag.”

 

 

'Ik had 20 tot 30 klanten op één dag'

Er waren andere jonge meisjes in de groep die ook werden uitgebuit, maar Abha was de jongste. Terwijl mensenhandelaren haar door de straten van Mumbai vervoerden, verborgen ze haar jonge meisjesgezicht onder een boerka. Eén van haar klanten liet haar kennismaken met drugs. Om haar pijn en angst niet te voelen, begon ze die steeds meer te gebruiken. Tot ze een overdosis kreeg en op straat in elkaar zakte. Bewusteloos bleef ze achter in een achterbuurt van Mumbai.

Op dit punt in het verhaal redt International Justice Mission (IJM) al 15 jaar lang meisjes zoals Abha. Maar toch, het rechtssysteem in Mumbai was nog zo gebroken dat Abha straffeloos kon worden verhandeld, verkracht en uitgebuit.

Dankzij jou kon IJM iets proberen wat we nog nooit eerder hebben gedaan: in 2015 hebben we 10.000 politieagenten, officieren van justitie en social workers getraind om mensenhandel in Mumbai te bestrijden. Dat deden we door middel van eendaagse trainingen die in de loop van een jaar werden gegeven.

 

Het leidde tot de arrestatie van elf criminelen en mensenhandelaren

Politieagenten die deze training hadden gevolgd, vonden Abha bewusteloos op straat. Door de training wisten ze precies wat ze moesten doen. Ze herkenden de tekenen van misbruik, brachten haar in veiligheid en namen contact op met IJM voor hulp.

Abha werd gevoed en verzorgd voordat ze de ruimte kreeg om haar verhaal te vertellen. IJM hielp de agenten om haar getuigenis vast te leggen. Dit leidde uiteindelijk tot de arrestatie van elf criminelen en mensenhandelaren, waaronder Beeja.

 

Kinderen zoals Abha hebben jullie nodig om te vechten voor hun vrijheid

Momenteel krijgt Abha hulp en traumazorg in een nazorgcentrum. Ze voelt niet langer de behoefte om haar pijn en angst te verdoven met drugs. In plaats daarvan tekent en schildert ze om haar verleden te verwerken.

Dankzij jouw steun ontsnapte Abha uit een gruwelijke nachtmerrie. Ze staat nu op het punt om haar middelbare school af te ronden, daarna wil ze Engels en Kunstgeschiedenis gaan studeren. We wachten nog steeds op de dag van het vonnis in de rechtbank. Maar met jou aan onze zijde, zijn we hoopvol dat Abha op een dag gerechtigheid zal zien. Kinderen zoals Abha hebben jullie nodig om te vechten voor hun vrijheid.

*Om de privacy van slachtoffers van mensenhandel te beschermen, hebben we pseudoniemen gebruikt.