Icon--npo Icon--npostart Icon--EO Icon--kroncrv Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--facebook Icon--twitter Icon--snapchat youtube Icon--instagram menu Icon--close Icon--whatsapp Terug share Icon--theme Icon--location Icon--clock arrow-down Icon--calendar

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over The Passion 2019 in Dordrecht

De negende editie van The Passion wordt op donderdag 18 april 2019 opgevoerd in Dordrecht en wordt live uitgezonden vanaf 20.30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2.

The Passion vertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

Wat is The Passion?
The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het grote publiek op een eigentijdse manier kennis te laten maken met het verhaal van Jezus Christus. Het evenement is daarom via televisie en internet live te volgen. De EO en KRO-NCRV brengen op Witte Donderdag 18 april het verhaal van The Passion live om 20.30 uur op NPO 1. Via internet, Twitter en Facebook is het evenement te volgen.

Waarom wordt The Passion gemaakt?
De EO en KRO-NCRV vinden het belangrijk dat mensen in Nederland het Paasverhaal leren kennen. The Passion spreekt een breed en gevarieerd (christelijk en niet-christelijk) publiek aan met het verhaal van Jezus.

Welke organisaties werken er mee aan de The Passion?
The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO-NCRV en de gemeente Dordrecht. The Passion wordt geproduceerd door Mediawater. 

Wie heeft The Passion bedacht?
The Passion is eerder door de BBC uitgezonden, vanuit Manchester. Hiervoor werkte men samen met the Church of Engeland. Mediawater produceert de Nederlandse editie van dit evenement voor de EO en KRO-NCRV.

Waarom is er gekozen voor Dordrecht?
Dordrecht is de plek waar dit jaar 400 jaar geleden tijdens de Synode van Dordrecht de opdracht werd gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: De Statenbijbel. Deze Bijbel was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. De verhalen uit de Bijbel konden ineens door iedereen gelezen worden. En de verschillende dialecten in de lage landen kregen door deze Bijbelvertaling een gemeenschappelijk boek. Tot op de dag van vandaag gebruiken we woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel.

En 400 jaar later is het eigenlijk niet anders. De Nederlandse taal zorgt ook er ook bij The Passion voor dat het lijdensverhaal van Jezus een verhaal is voor iedereen. De Nederlandse liedjes brengen het passieverhaal dichtbij iedereen en ze verbinden ons allemaal rondom dit verhaal.

Tot slot is Dordrecht een authentiek Nederlandse stad en heeft een prachtige ligging aan de Merwede en de Oude Maas. Het stadsgezicht vormt een prachtig decor voor de vertelling van het paasverhaal anno 2019.

Waarom is The Passion nooit in het zuiden van het land?
Met Dordrecht hebben we een tamelijk zuidelijke stad gekozen. Overigens is het zo dat de ligging niet de meest bepalende factor is. Het zou zomaar kunnen dat The Passion in 2020 in stad in Noord-Brabant of Limburg plaatsvindt als er een goede match ontstaat tussen het evenement en de stad.

Wat is de processieroute?
De route van de processie wordt om veiligheidsredenen niet vooraf bekend gemaakt. Omwonenden worden vooraf aan het evenement geïnformeerd.

Waar kan ik mij aanmelden voor de processie? Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de processie. Er is een inschrijving geweest eind januari en alle plekken zijn inmiddels vergeven. We hopen dat je op 18 april naar het plein in Dordrecht komt om het evenement daar live mee te maken.

Is er dit jaar weer een thema?
We introduceren dit jaar het thema ‘Je bent niet alleen’. In een tijd dat steeds meer mensen in alle lagen van onze bevolking zich alleen voelen, brengt het verhaal van The Passion een boodschap van hoop, troost en omzien naar elkaar. Eenzaamheid verdwijnt daar niet mee, maar we willen wel aandacht geven aan de pijn die het leven soms met zich mee kan brengen en het feit dat we er ondanks alles niet alleen voor staan. We dragen het met elkaar.

Waarom is er gekozen voor Nederlandstalige popmuziek en geen christelijke songs?
Er is gekozen voor Nederlandstalige popmuziek, omdat dit herkenbaar is voor het Nederlandse publiek. Door The Passion zal men de Nederlandstalige liederen in een heel nieuwe context beleven. Het paasverhaal komt op deze manier dichterbij. De teksten zijn met een ander doel geschreven, maar in deze context krijgen ze toch een specifieke lading.

Hoe kiezen jullie de artiesten?
De artiesten hoeven niet per se gelovig te zijn om aan The Passion deel te nemen. Wel wordt gevraagd of de artiest zich kan identificeren met het verhaal en hun rol. Het is de bedoeling dat de artiesten een breed publiek aanspreken en het verhaal van The Passion kunnen overdragen. Dit wil overigens niet zeggen dat alle artiesten ongelovig zijn. Er zijn artiesten bij die overtuigd christen zijn.

Moet ik een kaartje kopen? The Passion is voor iedereen vrij toegankelijk. Je hoeft voor het evenement geen plaats te reserveren of een kaartje te kopen. Je kunt gewoon naar de evenementenlocatie komen. We hopen je op 18 april te zien in Dordrecht!

Kan ik een plekje reserveren voor het mindervalidenvak? Je kunt een plekje reserveren voor het mindervalidenvak. Er is beperkt plaats, dus wees er snel bij. Per persoon is er ruimte voor één begeleider. In het vak zijn geen stoelen aanwezig, mocht je een stoel nodig hebben adviseren we om zelf een handzaam stoeltje mee te nemen.

Is er een doventolk aanwezig? Op het plein zal een doventolk aanwezig zijn op een daarvoor gereserveerde plek. Daarvoor hoef je je niet aan te melden. Zodra de details over de precieze locatie bekend zijn melden we dat op deze pagina. Let op: de doventolk vertaalt voor het aanwezige publiek in Dordrecht. In de tv-uitzending zelf is geen doventolk te zien. Wel is het mogelijk om The Passion te ondertitelen door de uitzending bijvoorbeeld te kijken via npostart.nl. Afhankelijk van je tv-installatie thuis is het ook mogelijk om de ondertiteling voor de tv-uitzending in te schakelen.

Kan ik meespelen in The Passion? Op dit moment worden er nog geen figuranten gezocht voor de opnames van The Passion. Zodra dit wel het geval is, zullen we een oproep plaatsen op social media, de website en in de nieuwsbrief. Houd deze kanalen goed in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Kan ik meezingen in het koor van The Passion? Ja, die kans is er! Dit jaar wordt er opnieuw een Passionkoor met lokaal talent samengesteld. Daarvoor wordt een auditie gehouden. Kijk hier!

Kan ik met mijn bootje bij het evenement komen?
Het is niet mogelijk om het evenement vanaf het water te volgen.

Deze lijst wordt in de loop van de tijd steeds verder aangevuld. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Stuur gerust een berichtje naar [email protected]