Veelgestelde vragen over de Paaswake

Wat gaat er na de Passion gebeuren?

Als The Passion voorbij is, brengen we, precies om middernacht wanneer Goede Vrijdag begint het grote witte kruis naar de Minderbroederskerk. Daar arriveert het omstreeks 00.30 uur. Iedereen is daarna van donderdagnacht tot zondagmorgen welkom om even langs te komen. De kerk is dus dag en nacht open. 

 

Wat is het idee hierachter? 

Het idee is om een soort paaswake te organiseren waarop we samen bij het kruis wachten op de Paasmorgen. De paaswake is een van de oudste onderdelen van de christelijke Paasviering. De wake vindt oorspronkelijk plaats in de nacht van Stille Zaterdag op Pasen. Herdacht wordt dan dat Jezus in deze nacht opstaat. Het is daarmee ook een feest van het licht.

  

Kan ik zomaar langskomen?

Zeker. Als je even spontaan langs wilt komen om te kijken bij het kruis, een kaarsje te branden, iets neer te leggen of om even stil te zijn, hoef je dat niet van tevoren op te geven of te melden. 

 

Wanneer moet ik me wel aanmelden?

Als je iets wilt doen: zingen, muziek maken, iets voorlezen etc. Dat kan in je eentje of met een groep. Denk aan de jongerenclub of het koor van je kerk of misschien wel de bridgeclub.  Geef je dan even op via dit formulier. Je kunt dan invullen met hoeveel mensen je komt, wanneer en je wat wilt doen zodat we daar rekening meer kunnen houden.  

 

Maakt het uit wat ik wil doen?

Uiteraard willen we je zo min mogelijk beperken in je creativiteit en de manier waarop jij je wilt uiten. Toch is het belangrijk rekening te houden met het feit dat stilte en bezinning belangrijke onderdelen zijn van een Paaswake. Daarbij draait het om het heiligste van het christelijke geloof: de opstanding van Christus. We vragen om je respect voor dit gegeven. Dat neemt niet weg dat er ook ruimte is voor uitingen van bijvoorbeeld twijfel, vragen, verdriet, onbegrip of zelfs ongeloof als dat op respectvolle wijze gebeurt. 

 

Kan ik ook komen als ik niet gelovig ben?

Natuurlijk. Kom zoals je bent. Christelijk, andersgelovig of niet-gelovig. Wees welkom en voel je vrij om even te komen kijken, stil te zijn of te laten zien wat er bij jou leeft. Wat heb jij met het paasverhaal of Jezus? Wat zeggen thema’s als wachten op de morgen of licht in de duisternis jou? 

 

Worden hier ook televisieopnamen gemaakt?

Ja. Tijdens de wake zullen er enkele opnamen worden gemaakt. Deze zijn te zien op Paasmorgen tijdens de uitzending van de Paasviering The Passion, het verhaal gaat door (NPO2, 9.15 uur). Deze viering hebben we dan al eerder opgenomen in de Minderbroederskerk. 

 

Wanneer en waar precies?

Minderbroederskerk, Minderbroederssingel 15G, 6041 KZ Roermond. Je bent welkom tussen donderdagnacht en zondagmorgen. De kerk is dag en nacht open. 

 

Hoe kom ik daar?

Kom je met de trein? Dan is het vanaf het station ongeveer 700 meter lopen naar de kerk. Er rijden overigens ook bussen. 

Met de auto? Kijk dan voor parkeerinformatie op de website van de Minderbroederskerk.