Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over The Passion 2020 in Roermond

De tiende editie van The Passion wordt op donderdag 9 april 2020 opgevoerd op het Munsterplein in Roermond en wordt live uitgezonden vanaf 20.30 uur op NPO 1 en npostart.nl.

The Passion vertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

 

Wat is The Passion? 

The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het grote publiek op een eigentijdse manier kennis te laten maken met het verhaal van Jezus Christus. Het evenement is daarom via televisie en internet live te volgen. De EO en KRO-NCRV brengen op Witte Donderdag 9 april het verhaal van The Passion live om 20.30 uur op NPO 1. Ook is het evenement op verschillende manieren via social media, thepassion.nl en NPO Radio 2 te volgen. 

 

Wie maakt The Passion? 

The Passion is een samenwerking tussen EO en KRO-NCRV en wordt geproduceerd door Mediawater.

 

Waarom The Passion? 

De EO en KRO-NCRV vinden het belangrijk dat mensen in Nederland het Paasverhaal leren kennen. The Passion spreekt een breed en gevarieerd (christelijk en niet-christelijk) publiek aan met het verhaal van Jezus. Het is een verhaal met impact en relevantie, ook in deze tijd. Het gaat over pijn en verraad, moed en uiteindelijk hoop. The Passion is inmiddels een vaste waarde geworden op Witte Donderdag.

 

Wat is het thema dit jaar?

The Passion staat dit jaar in het teken van het thema #vrijheidvoorjou.

 

Wie zijn de artiesten voor 2020? 

Tim Akkerman en Trijntje Oosterhuis vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de jubileumeditie van The Passion. Het muzikale paasevenement vindt op donderdag 9 april plaats in Roermond. De verteller van The Passion 2020 is Johnny de Mol. Acteurs Soy Kroon en Jan Kooijman vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. In deze tiende uitvoering speelt cabaretier Roué Verveer de rol van Pilatus en doet presentator Bert van Leeuwen verslag van de processie.  

 

Waarom is er gekozen voor Johnny de Mol als Verteller? 

Johnny de Mol staat ongelofelijk positief tegenover The Passion. Hij is erg gepassioneerd om het paasverhaal op een waardevolle manier inhoud te geven tijdens The Passion. Daarnaast is Johnny bijzonder maatschappelijk betrokken en erg begaan met de samenleving. Zo heeft hij de stichting Movement on the Ground opgericht om vluchtelingen op Lesbos en Samos te helpen. Maar zet hij zich ook met hart en ziel in voor stichting Het Vergeten Kind. Het thema ‘vrijheid’, #vrijheidvoorjou, sluit naadloos aan op deze initiatieven. Een thema dat Johnny aan het hart gaat en erg belangrijk vindt. Voor mensen in onze eigen samenleving, maar ook daarbuiten. 

Toelichting Johhny de Mol: “Ik vind het verhaal van The Passion waardevol. Ik werk graag mee aan The Passion. Ik vind het jammer als ik mensen heb gekwetst met mijn optreden in The Roast van twee jaar geleden. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.” 

 

Is het geen vreemde combinatie om The Passion uit te laten voeren door artiesten die soms de Bijbel nog nooit hebben gelezen? 

We geloven in de kracht van het verhaal. Dat bestaat al eeuwen en heeft zijn eigen dynamiek. We respecteren de mening van christenen die het als een brug te ver beschouwen als het Bijbelverhaal wordt uitgebeeld in combinatie met eigentijdse muziek, in het decor van hier en nu. Het is geen criterium om gelovig te zijn om een rol in The Passion te vertolken. Wel wordt aan de artiesten gevraagd zich te kunnen identificeren met het verhaal wat ze meehelpen te vertellen. Het is de bedoeling dat de artiesten een breed publiek aanspreken en het verhaal van The Passion goed kunnen overdragen. Dit wil overigens niet zeggen dat alle artiesten ongelovig zijn.  

 

Wordt het verhaal bijbelgetrouw verteld? 

We vertellen het verhaal volgens de beschrijvingen zoals te vinden in het Nieuwe Testament in de Bijbel. Het Nederlands Bijbelgenootschap adviseert ons hierin. 

 

Waarom zijn er vrouwelijk discipelen?

De twaalf leerlingen waren inderdaad mannen, maar ook veel vrouwen volgden Jezus, zoals in Matteüs 27:55-56. En verder zitten in een passiespel altijd andere elementen. Zo was Jezus niet in Roermond, kwam hij niet aan met een autp, stond hij niet op een toren, of waren er geen politiemensen in uniform. De kern van de boodschap blijft: Jezus' lijden, kruisdood én opstanding.

 

Waarom is er gekozen voor Nederlandstalige popmuziek en niet voor christelijke liederen? 

Er is gekozen voor Nederlandstalige popmuziek, omdat dit herkenbaar is voor het Nederlandse publiek. Door The Passion zal men de Nederlandstalige liederen in een heel nieuwe context beleven. Het paasverhaal komt op deze manier heel dichtbij. De liedteksten worden waar nodig toegespitst op het verhaal van The Passion.  

 

Moet ik een kaartje kopen? 

The Passion is voor iedereen vrij toegankelijk. Je hoeft voor het evenement geen plaats te reserveren of een kaartje te kopen. Je kunt gewoon naar de evenementenlocatie komen. We hopen je op 9 april te zien in Roermond!

 

Waar vindt het evenement plaats? 

Het evenement vindt plaats op het Munsterplein in Roermond.

 

Hoeveel tijd van tevoren moet je komen?

Het plein in Roermond is kleiner dan je van ons gewend bent tijdens The Passion. Ons advies is om op tijd te komen, zeker wanneer je op de hoofdlocatie Munsterplein wilt verblijven. Op de Markt en Stationsplein kan de show tevens worden bekeken op videoscherm en de pleinen worden betrokken bij de show.

 

Wat is de processieroute?
De route van de processie wordt om veiligheidsredenen niet vooraf bekend gemaakt. Omwonenden worden vooraf aan het evenement geïnformeerd.

 

Kan ik me aanmelden voor de processie? 

Ja dat kan via het aanmeldformulier op onze website. Wees er snel bij, de inschrijving voor de processie zit in recordtijd vol.

 

Kan ik meezingen in het koor van The Passion? 

Als je woont, werkt of kerkt in Roermond kun je meedoen met de kooraudities van The Passion. Kijk op https://www.thepassion.nl/artikel/2020/01-1/meld-je-aan-voor-de-koor-audities 

 

Kan ik een plekje reserveren voor het mindervalidenvak? GESLOTEN

Voor mensen die slecht ter been zijn of om een andere reden niet in staat zijn om lang te kunnen staan, is er het mindervalidenvak. Per persoon is er ruimte voor één begeleider. Het is mogelijk hiervoor een plekje te reserveren: klik hier om het formulier in te vullen. Wees er snel bij, de inschrijving voor dit vak zit snel vol. UPDATE: Inmiddels zijn de aanmeldingen hiervoor gesloten.

 

Georganiseerd busvervoer

Voor grote groepen bezoekers van The Passion die die met de een touringbusnaar Roermond komen zijn er gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Om daarvoor in aanmerking te komen, willen we je vragen om je hier aan te melden zodat we je de juiste informatie toe kunnen sturen. Alleen volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen. Een week voor het evenement ontvang je meer informatie over de locatie. Als je vragen hebt, kun je contact opnemen via [email protected]

 

Auto

Kom je met de auto naar Roermond? Dan kun je parkeren bij Outlet Center Roermond. In 10-15 minuten loop je dan naar het evenemententerrein. 


Openbaar vervoer

Wanneer je met het openbaar vervoer naar Roermond toe komt, adviseren we om je reis te plannen via de OV-reisplanners op NS.nl of 9292.nl. Vanaf Station Roermond is het 5-10 minuten lopen naar het evenemententerrein.

 

Fiets

Woon je in de buurt en kom je met de fiets? Dan adviseren we om je fiets te parkeren in de fietsenstallingen op het Kloosterwandplein of op de Roersingel.

 

Komen er ook herhalingen van de uitzending? 

Op zaterdag 11 april wordt The Passion uitzending herhaald op NPO 1 en op NPO 3. Op 12 april is er nog een herhaling op NPO1. 

Deze lijst wordt in de loop van de tijd steeds verder aangevuld. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Stuur gerust een e-mail naar [email protected].