Icon--npo Icon--npostart Icon--EO Icon--kroncrv Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--facebook Icon--twitter Icon--snapchat youtube Icon--instagram menu Icon--close Icon--whatsapp Terug share Icon--theme Icon--location Icon--clock arrow-down Icon--calendar

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over The Passion 2019 in Dordrecht

De negende editie van The Passionwordt op donderdag 18 april 2019 opgevoerd in Dordrecht en wordt live uitgezonden vanaf 20.30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2.

The Passionvertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

Moet ik een kaartje kopen? The Passion is voor iedereen vrij toegankelijk. Je hoeft voor het evenement geen plaats te reserveren of een kaartje te kopen. Je kunt gewoon naar de evenementenlocatie komen. We hopen je op 18 april te zien in Dordrecht!

Waar vindt het evenement plaats? Het evenement vindt plaats op het Maartensgat in Dordrecht.

Met de auto Indien je met de auto naar The Passion afreist, kun je de doorverwijzingsborden volgen naar parkeerlocaties met vrije parkeerplaatsen. Let op: Parkeergarage Spuihaven is op de dag van The Passion beperkt bruikbaar.

Met de trein Vanuit Dordrecht loopt je via de hoofduitgang (Stationsplein) in ongeveer 18 minuten naar het Maartensgat. Ga goed voorbereid op pad. Plan je reis via 9292.nl, de NS Reisplanner of via www.qbuzz.nl. Onderweg kan dat op m.ns.nl of met de Reisplanner Xtra app. Kijk kort voor vertrek nogmaals voor de meest actuele informatie.

Kan ik met mijn bootje bij het evenement komen?
Het is niet mogelijk om het evenement vanaf het water te volgen.

Wat is de processieroute?
De route van de processie wordt om veiligheidsredenen niet vooraf bekend gemaakt. Omwonenden worden vooraf aan het evenement geïnformeerd.

Terug naar huis? Niet alle bestemmingen in Nederland zijn laat op de avond nog te bereiken. Houd er rekening mee dat op station Dordrecht enige wachttijd kan ontstaan. Vertrek daarom tijdig naar het station.

Tip: Regel i.v.m. de verwachte drukte  vast je reisticket vooraf, door van te voren voldoende saldo te laden op je OV-chipkaart of online je vervoerbewijs te kopen via E-ticketshop. Dan hoef je niet in de wachtrij te gaan staan bij de kaartautomaten.

De Waterbus The Passion is ook (deels) te bereiken met De Waterbus. Plan je reis op https://www.waterbus.nl/reisplannerLet op: Halte Hooikade is op 18 april gestremd, halte Merwedekade kan wel gebruikt worden om het evenement te bezoeken. Looptijd van en naar het Maartensgat is ongeveer 18 minuten.

Meer informatie Waterbus>

Kan ik een plekje reserveren voor het mindervalidenvak? Het is helaas niet meer mogelijk om een plekje te reserveren voor het mindervalidenvak. 

Is er een doventolk aanwezig? Op het plein zal een doventolk aanwezig zijn op een daarvoor gereserveerde plek. Daarvoor hoef je je niet aan te melden. Zodra de details over de precieze locatie bekend zijn melden we dat op deze pagina. En primeur: dankzij de actie van een aantal kijkers is het gelukt ook de uitzending te tolken vanuit de studio op NPO1 Extra Themakanaal. De uitzending kun je ondertitelen door te kijken via npostart.nl. Afhankelijk van je tv-installatie thuis is het ook mogelijk om de ondertiteling voor de tv-uitzending in te schakelen.

Komen er ook herhalingen van de uitzending? Op zaterdag 20 apr wordt The Passion uitzending herhaald op NPO1 rond 13:10uur en op NPO3 rond 23:10uur. Op 22 apr is er nog een herhaling op NPO1 om 13:40uur. 

Wat is The Passion?
The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het grote publiek op een eigentijdse manier kennis te laten maken met het verhaal van Jezus Christus. Het evenement is daarom via televisie en internet live te volgen. De EO en KRO-NCRV brengen op Witte Donderdag 18 april het verhaal van The Passion live om 20.30 uur op NPO 1. Via internet, Twitter en Facebook is het evenement te volgen.

Waarom wordt The Passion gemaakt?
De EO en KRO-NCRV vinden het belangrijk dat mensen in Nederland het Paasverhaal leren kennen. The Passion spreekt een breed en gevarieerd (christelijk en niet-christelijk) publiek aan met het verhaal van Jezus.

Welke organisaties werken er mee aan de The Passion?
The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en KRO-NCRV en de gemeente Dordrecht. The Passion wordt geproduceerd door Mediawater. 

Wie heeft The Passion bedacht?
The Passion is eerder door de BBC uitgezonden, vanuit Manchester. Hiervoor werkte men samen met the Church of Engeland. Mediawater produceert de Nederlandse editie van dit evenement voor de EO en KRO-NCRV.

Waarom is er gekozen voor Dordrecht?
Dordrecht is de plek waar dit jaar 400 jaar geleden tijdens de Synode van Dordrecht de opdracht werd gegeven voor de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: De Statenbijbel. Deze Bijbel was een revolutie voor het geloof en voor de Nederlandse taal. De verhalen uit de Bijbel konden ineens door iedereen gelezen worden. En de verschillende dialecten in de lage landen kregen door deze Bijbelvertaling een gemeenschappelijk boek. Tot op de dag van vandaag gebruiken we woorden en uitdrukkingen uit de Statenbijbel.

En 400 jaar later is het eigenlijk niet anders. De Nederlandse taal zorgt ook er ook bij The Passion voor dat het lijdensverhaal van Jezus een verhaal is voor iedereen. De Nederlandse liedjes brengen het passieverhaal dichtbij iedereen en ze verbinden ons allemaal rondom dit verhaal.

Tot slot is Dordrecht een authentiek Nederlandse stad en heeft een prachtige ligging aan de Merwede en de Oude Maas. Het stadsgezicht vormt een prachtig decor voor de vertelling van het paasverhaal anno 2019.

Waarom is The Passion nooit in het zuiden van het land?
Met Dordrecht hebben we een tamelijk zuidelijke stad gekozen. Overigens is het zo dat de ligging niet de meest bepalende factor is. Het zou zomaar kunnen dat The Passion in 2020 in stad in Noord-Brabant of Limburg plaatsvindt als er een goede match ontstaat tussen het evenement en de stad.

Waar kan ik mij aanmelden voor de processie? Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de processie. Er is een inschrijving geweest eind januari en alle plekken zijn inmiddels vergeven. We hopen dat je op 18 april naar het plein in Dordrecht komt om het evenement daar live mee te maken.

Is er dit jaar weer een thema? 
We introduceren dit jaar het thema ‘Je bent niet alleen’. In een tijd dat steeds meer mensen in alle lagen van onze bevolking zich alleen voelen, brengt het verhaal van The Passion een boodschap van hoop, troost en omzien naar elkaar. Eenzaamheid verdwijnt daar niet mee, maar we willen wel aandacht geven aan de pijn die het leven soms met zich mee kan brengen en het feit dat we er ondanks alles niet alleen voor staan. We dragen het met elkaar.

Waarom is er gekozen voor Nederlandstalige popmuziek en geen christelijke songs?
Er is gekozen voor Nederlandstalige popmuziek, omdat dit herkenbaar is voor het Nederlandse publiek. Door The Passion zal men de Nederlandstalige liederen in een heel nieuwe context beleven. Het paasverhaal komt op deze manier dichterbij. De teksten zijn met een ander doel geschreven, maar in deze context krijgen ze toch een specifieke lading.

Hoe kiezen jullie de artiesten?
De artiesten hoeven niet per se gelovig te zijn om aan The Passion deel te nemen. Wel wordt gevraagd of de artiest zich kan identificeren met het verhaal en hun rol. Het is de bedoeling dat de artiesten een breed publiek aanspreken en het verhaal van The Passion kunnen overdragen. Dit wil overigens niet zeggen dat alle artiesten ongelovig zijn. Er zijn artiesten bij die overtuigd christen zijn.

Kan ik meespelen in The Passion? Deze editie worden er geen figuranten gezocht voor de opnames van The Passion. 

Kan ik meezingen in het koor van The Passion? De audities van dit jaar zijn alweer geweest. 

 

Deze lijst wordt in de loop van de tijd steeds verder aangevuld. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Stuur gerust een berichtjenaar [email protected]