Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over The Passion 2020

De tiende editie van The Passion wordt uitgezonden op witte donderdag 9 april 2020, maar is dit jaar anders dan anders. De geplande liveopnames op het Munsterplein in Roermond kunnen dit jaar door de corona pandemie niet doorgaan. Dit jaar wordt een speciale editie: LIVE 10 jaar The Passion: 'Geef mij nu je angst'.

 

The Passion vertelt in een jaarlijks groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Met een virtuele processie lopen kijkers mee. 

Dit jubileumjaar is door de corona epidemie zonder live band en zonder publiek. Maar met een online processie, een live vertelling afgewisseld met indrukwekkende scenes en liedjes uit de afgelopen negen edities en het bekende Passion-kruis. Verteller Johnny de Mol neemt ons live mee in het paasverhaal anno nu en verslaggever Anne-Mar Zwart doet live verslag van de virtuele processie bij het verlichte kruis, waar iedereen thuis bij kan aansluiten.

 

Wat is The Passion? 

The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus in de vorm van een groot muzikaal evenement. Het doel is om het grote publiek op een eigentijdse manier kennis te laten maken met het verhaal van Jezus Christus. Het evenement is daarom via televisie en internet live te volgen. De EO en KRO-NCRV brengen op Witte Donderdag 9 april het verhaal van The Passion om 20.30 uur op NPO 1. Lees hier meer over deze speciale editie.

 

Wie maakt The Passion? 

The Passion is een samenwerking tussen EO en KRO-NCRV en wordt geproduceerd door Mediawater.

 

Waarom The Passion? 

De EO en KRO-NCRV vinden het belangrijk dat mensen in Nederland het Paasverhaal leren kennen. The Passion spreekt een breed en gevarieerd (christelijk en niet-christelijk) publiek aan met het verhaal van Jezus. Het is een verhaal met impact en relevantie, ook in deze tijd. Het gaat over pijn en verraad, moed en uiteindelijk hoop. The Passion is inmiddels een vaste waarde geworden op Witte Donderdag.

 

Wat is het thema dit jaar?

The Passion staat dit jaar in het teken van het thema Geef mij nu je angst.

 

Waarom is er gekozen voor Johnny de Mol als Verteller? 

Johnny de Mol staat ongelofelijk positief tegenover The Passion. Hij is erg gepassioneerd om het paasverhaal op een waardevolle manier inhoud te geven tijdens The Passion. Daarnaast is Johnny bijzonder maatschappelijk betrokken en erg begaan met de samenleving. Zo heeft hij de stichting Movement on the Ground opgericht om vluchtelingen op Lesbos en Samos te helpen. Maar zet hij zich ook met hart en ziel in voor stichting Het Vergeten Kind. 

Toelichting Johnny de Mol: “Ik vind het verhaal van The Passion waardevol. Ik werk graag mee aan The Passion. Ik vind het jammer als ik mensen heb gekwetst met mijn optreden in The Roast van twee jaar geleden. Dat is nooit mijn bedoeling geweest.” 

 

Is het geen vreemde combinatie om The Passion uit te laten voeren door artiesten die soms de Bijbel nog nooit hebben gelezen? 

We geloven in de kracht van het verhaal. Dat bestaat al eeuwen en heeft zijn eigen dynamiek. We respecteren de mening van christenen die het als een brug te ver beschouwen als het Bijbelverhaal wordt uitgebeeld in combinatie met eigentijdse muziek, in het decor van hier en nu. Het is geen criterium om gelovig te zijn om een rol in The Passion te vertolken. Wel wordt aan de artiesten gevraagd zich te kunnen identificeren met het verhaal wat ze meehelpen te vertellen. Het is de bedoeling dat de artiesten een breed publiek aanspreken en het verhaal van The Passion goed kunnen overdragen. Dit wil overigens niet zeggen dat alle artiesten ongelovig zijn.  

 

Wordt het verhaal bijbelgetrouw verteld? 

We vertellen het verhaal volgens de beschrijvingen zoals te vinden in het Nieuwe Testament in de Bijbel. Het Nederlands Bijbelgenootschap adviseert ons hierin. Wel zitten in een passiespel altijd andere elementen. Zo was Jezus niet in een Nederlandse stad, kwam hij niet aan met een auto of boot, stond hij niet op een toren, of waren er geen politiemensen in uniform. De kern van de boodschap blijft: Jezus' lijden, kruisdood én opstanding. Wist je dat  in de middeleeuwen al grootse passiespelen rondtrokken en werden opgevoerd om mensen kennis te laten maken met verhalen met religieus thema?

 

Waarom is er gekozen voor Nederlandstalige popmuziek en niet voor christelijke liederen? 

Er is gekozen voor Nederlandstalige popmuziek, omdat dit herkenbaar is voor het Nederlandse publiek. Door The Passion zal men de Nederlandstalige liederen in een heel nieuwe context beleven. Het paasverhaal komt op deze manier heel dichtbij. De liedteksten worden waar nodig toegespitst op het verhaal van The Passion.  

 

Is er een gebarentolk? 

LIVE 10 jaar The Passion: ‘Geef mij nu je angst’ is voor iedereen toegankelijk met audiodescriptie en gebarentolk via respectievelijk NPO Radio 2 en op NPO 1 extra. Tussen 20.30 - 22.10 uur verzorgt Wouter de audiodescriptie voor blinden en slechtzienden. NPO 1 extra is bij KPN te vinden op kanaal 76, bij Ziggo op kanaal 128. Een compleet overzicht van alle aanbieders is te vinden op www.npo.nl/extra.

 

Komt er dit jaar een dvd? 

Helaas komt er dit jaar geen dvd. Ook van voorgaande jaren zijn er geen dvd's meer te bestellen.

 

Zijn er nog polsbandjes te bestellen? 

Helaas zijn de polsbandjes op en ook niet meer te bestellen. Degene die voor 27 maart een polsbandje heeft besteld, kan dit deze rond 20 april in je brievenbus verwachten. Door de coronacrisis is de levering namelijk vertraagd.

 

Is The Passion te kijken vanuit het buitenland? 

Een deel van onze programma's mag in verband met uitzendrechten niet uitgezonden worden in het buitenland. Hierdoor kun je ook de livestreams niet afspelen. Wanneer je een programma, waar we de rechten niet voor hebben, of de livestream probeert af te spelen krijg je de volgende melding te zien: 'Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.' Een deel van onze programma's kun je na de live uitzending alsnog terugkijken op NPO Start. BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, is buiten Nederland te bekijken. Via de website www.bvn.tv en in de BVN-app kun je de livestream van BVN afspelen, waar je een geselecteerd aanbod kunt zien van NPO programma's en de programma's van VRT.

 

Wordt de uitzending nog herhaald?

De uitzending wordt herhaald op 11 april om 22 uur op NPO3 en, op 13 april om 6.15 uur op NPO 1. En de uitzending is natuurlijk altijd en op elk moment terug te kijken via npostart.nl.