Icon--npo Icon--npostart Icon--EO Icon--kroncrv Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--facebook Icon--twitter Icon--snapchat youtube Icon--instagram menu Icon--close Icon--whatsapp Terug share Icon--theme Icon--location Icon--clock arrow-down Icon--calendar

Jezus

Hij is de beroemdste persoon allertijden, had 2000 jaar geleden al duizenden volgelingen zonder sociale media en zorgde voor groot spektakel met wonderen… Jezus spelen is nogal een klus. Toch gaat Tommie Christiaan er alles aan doen om Hem zo geloofwaardig mogelijk neer te zetten.

“Het is waanzinnig dat ik ben gevraagd,” begint Tommie. “Het is een van de mooiste verhalen ooit verteld. Echt een rol om je tanden in te zetten. Voor mij is het een hele grote uitdaging. Jezus is een archetype voor de hele mensheid. De normen en waarden die hij ons leerde vinden we nu nog terug in onze maatschappij. Dat is heel bepalend geweest voor hoe we nu naar elkaar kijken.”

Tommie Christiaan: een menselijke Jezus

Met name de menselijke kant van Jezus spreekt hem aan. “Hij is de onsterfelijke man, maar ook gewoon mens. Er is een moment dat hij beseft dat hij zijn vrienden gaat kwijtraken. En dat hij pijn gaat hebben. Daar is hij bang voor. Het menselijke aspect is heel sterk aanwezig bij hem, dat maakt hem ook zo toegankelijk.”

Tommie speelde eerder Simon in Jesus Christ Superstar, maar dat is volgens hem niet te vergelijken met The Passion. “Dat was vooral een muzikale productie en moest ik heel veel zingen. Nu vertel je echt het verhaal: ik speel de laatste uren van Jezus’ leven. Ik vind het heel belangrijk om daar respectvol en integer mee om te gaan.”

Gezin van Jezus

Jezus is grootgebracht in een gezin met vader Jozef als timmerman en moeder Maria. De thuissituatie van Tommie zag er heel anders uit: “Mijn ouders waren allebei uitvoerend artiesten en mijn opa was dirigent. Het was een artistieke bedoening,” vertelt Tommie. En zo belandt hij zelf ook in die scene. “Ik groeide op tussen de meisjes in tutu’s. En dan danste ik ook wel eens mee. Mijn ouders lieten me daarin vrij.”

Toch is het niet vanzelfsprekend dat hij de entertainmentindustrie in gaat: tot zijn zestiende speelt Tommie honkbal op hoog niveau. “Dat kon ik niet meer goed combineren met dansen. Toen heb ik voor dansen gekozen, want dat was veel meer een emotionele uitlaatklep. Ik ben altijd een emotionele jongen geweest en dansen was een goede manier om me te uiten.”

Zijn opvoeding was niet religieus, maar toch heeft Tommie veel van de Bijbel meegekregen. “Ik zat op een vrije school, daar spelen Bijbelverhalen een belangrijke rol. Mijn dochter zit nu ook op zo’n school en die doen bijvoorbeeld het kerstspel, ze vieren driekoningen, ze horen over de wederopstanding… Spelenderwijs krijgen ze de Bijbelse normen en waarden mee. Dus in die zin ben ik er wel mee opgegroeid.”

The Passion in de Bijlmer

Tommie is een perfectionist, en dat zorgt ervoor dat The Passion niet zomaar geslaagd is voor hem. “Ik wil als muzikant natuurlijk de liedjes goed zingen. Maar voor mij is het belangrijkst dat ik de mensen thuis op de bank bereik. Dat zij het gevoel hebben van ‘Ik ben veilig bij hem.’ Dan heb ik mijn rol goed gespeeld.”

Podcast: Tommie Christiaan als Jezus

Video