Icon--npo Icon--npostart Icon--EO Icon--kroncrv Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--facebook Icon--twitter Icon--snapchat youtube Icon--instagram menu Icon--close Icon--whatsapp Terug share Icon--theme Icon--location Icon--clock arrow-down Icon--calendar

Pilatus

Na zijn opleiding aan de Academie voor de Kleinkunst schrijft Arjan Ederveen voornamelijk zelf televisieprogramma's en theater, waarin hij zelf ook vaak speelt. Met name de kinderserie Theo en Thea wordt een regelrechte hit. Op Witte Donderdag speelt hij een hele andere rol: die van Pilatus in The Passion 2018.

Voor Arjan kwam het als een verrassing toen hij werd gevraagd voor een rol in The Passion. “Ik heb een rebels verleden, dus ik had het niet verwacht. Toen ben ik gelijk de editie van vorig jaar terug gaan kijken,” vertelt de acteur. “Ik dacht meteen: ‘Zo ga ik het niet doen’. Ik ga een zachte kant van de man laten zien. Het is al een schurk.”

Minister Pilatus

Voor het neerzetten van Pilatus helpt het Arjan om het verhaal in de huidige tijd te zien. “Ik zie Pilatus als een minister die voor zijn eigen hachje kiest. Hij speelt het politieke spel mee. Op een gegeven moment draait hij zich om en beseft hij dat Jezus onschuldig is. Maar dan is het al te laat. Hij besluit om het af te schuiven op het volk en het aan hen voor te leggen. Hij zal wel vinden dat een goede bestuurder een vriend van het volk is.”

Arjan op het toneel

Voor Arjan is toneelspelen een belangrijke uitlaatklep. “Thuis ben ik niet zo’n mensenmens. Dan sta ik liever in de tuin te schoffelen, dat is mijn grote passie. Maar door toneelspelen word ik gedwongen om sociaal te zijn. Dat is eigenlijk een soort redding voor me geweest.”

“Ik heb geleerd om mijn handicap te gebruiken en om te draaien naar iets positiefs. Ik ben nogal gesloten en niet goed in sociale contacten. Maar als je juist de dingen waar je niet goed in bent omarmt, gebruik je de eigenheid van je karakter. Voor mij heeft het goed gewerkt.”

The Passion in de Bijlmer

Ondanks zijn jarenlange ervaring op het toneel is The Passion in de Bijlmer geen gesneden koek voor Arjan. “Mijn angst is dat ik overdonderd word door het hele evenement. Ik wil het klein en persoonlijk maken, menselijk. Pilatus is al een boef, dus dat hoef ik eigenlijk niet meer te spelen.”

Podcast Arjan Ederveen als Pilatus