Icon--npo Icon--npostart Icon--EO Icon--kroncrv Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--facebook Icon--twitter Icon--snapchat youtube Icon--instagram menu Icon--close Icon--whatsapp Terug share Icon--theme Icon--location Icon--clock arrow-down Icon--calendar

Petrus

Rapper Brainpower kruipt dit jaar voor The Passion in de rol van Petrus. Hij was een van de eerste Hip Hop Artiesten die nummer 1 hits scoorde in Nederland en België, en is nu ook de eerste rapper in het muzikale paasevenement.

Brainpower moet voor in The Passion -net als Petrus- uit de boot stappen. “Het is buiten mijn comfortzone”, begint de rapper. “Ik ben in eerste instantie artiest, songwriter, geen acteur. Daarnaast ben ik anders dan Petrus, maar ik moet hem wel neerzetten. Een artiest is iemand die zijn eigen waarheid vertelt, bijvoorbeeld in liedjes. Een acteur is meer een voertuig voor een bepaalde emotie.”

Het paasverhaal is bekende kost voor Brainpower: hij komt uit een geslacht van dominees. Zowel zijn vader als zijn opa waren predikant. “Ik heb het geloof van huis uit meegekregen. De Bijbel staat vol met verhalen die goed zijn voor mensen. Er heerst soms antipathie tegen het geloof, maar dat komt door het religieuze element. Dat verdeelt mensen, maar daar heeft God niets mee te maken. Voor mij is God liefde.”

Petrus: Jezus' beste vriend

Om de rol goed neer te kunnen zetten, is Brainpower dieper in het verhaal van Petrus gedoken. “Dan merk je dat Petrus echt de beste vriend van Jezus is. Hij volgt gewoon zijn maat. Uiteindelijk wordt hij wel een ontkenner, in die zin beschermt hij zijn vriend dus niet meer. En zijn vriend heeft dat al voorspeld. Dat is een intrigerende dualiteit”, weet de Petrus van 2018. “Je bent zijn beste vriend, maar ontkent dat op het moment dat het er echt om gaat. Dat vind ik moeilijk. Daarin zie ik ook de uitdaging, want dat zou ik als mens niet doen.”

Juist dat zorgt bij Brainpower voor een moment van twijfel. “Als artiest denk ik dan gelijk: moet ik dat wel doen? Zo ben ik helemaal niet. Ik doe de tekst van een ander, over een gast die iets doet wat ik helemaal niet zou doen. Maar dat is ook juist het acteren.”

Verraad

Het verhaal van Petrus gaat over vriendschap en verraad. Dat komt Brainpower in het artiestenvak ook tegen: “Ik heb in mijn vak veel te maken met mensen die ogenschijnlijk vrienden zijn, maar die eigenlijk een kans in jou zien. Dat heb ik vaak niet door gehad.” Toch vindt Brainpower dat niet erg. “Wat ik doe is voor mij een roeping. Ik breng een soort gelaagde boodschap van harmonie en het samenbrengen van mensen. Dat is mijn passie.”

Het sleutelmoment is volgens Brainpower als alles samenkomt. “Tijdens de finale doe ik een nummer met Judas en Jezus. Dan heb ik – als Petrus – Jezus ontkent. Judas zegt dan: ‘Ik leef mijn eigen leven, zoals ik dat wil’. Ik ben dan in shock, omdat ik heb gedaan wat hij zei dat zou gebeuren. Heb ik dat gedaan omdat het deel van het plan is? Of ken ik mezelf niet goed en verraad ik mijn maat? Dat is voor mij een heel belangrijk moment.”

Petrus-zin

De tekst van dat nummer heeft Brainpower zelf geschreven. “Ik doe als Petrus een Brainpower rhyme, voor The Passion. Dat is heel tof. Een zin die ik heb geschreven is: ‘Als ik een ander laat barsten, breekt mijn eigen hart.’ Dat is echt een Petrus-zin. Ik denk ook dat het in het leven zo is. Wat je een ander aandoet, doe je ook jezelf aan. Bijvoorbeeld doordat je verhardt, of je dat doorhebt of niet.”

The Passion in de Bijlmer: win-win

“The Passion is voor mij geslaagd als alles qua techniek goed gaat. Ten tweede natuurlijk als de boodschap overkomt. Ik hoop dat ik mensen kan raken. Dan heb ik het over elke kijker, ook mensen die niet-gelovig zijn, of een ander geloof hebben. Dat de algemene boodschap binnenkomt, van ‘kijk naar elkaar om’ en ‘veroordeel een ander niet’. Liefdevol met mensen omgaan, dat is win-win.”

Download hier de foto's van de cast 2018

Podcast: Brainpower als Petrus

Video