Verteller

Martijn Krabbé is de Verteller

Martijn heeft als presentator al vele tv-titels op zijn naam staan. Zoals op dit moment The Voice of Holland en De weg naar het Miljoen. Over meedoen aan The Passion heeft hij lang nagedacht: “Ik ben ooit gevraagd maar twijfelde toen. Daar kreeg ik later spijt van toen ik een enthousiaste collega tegenkwam die wel meespeelde. Dus nu ben ik heel trots dat ik meedoe aan The Passion”. Leer Martijn beter kennen in deze bio: wat heeft hij met zijn rol, het verhaal en het thema #jebentnietalleen?

Fan van Jezus

“Ik houd heel erg van het vertellen van verhalen. Zo heb ik mijn kinderen ook altijd graag voorgelezen. Ik heb er veel plezier in om een verhaal spannend te maken voor degene die er naar luisteren en er veel dynamiek in te brengen. Dat wil ik bij The Passion net zo doen. Ik hoop dat ik het zo ontzettend spannend kan gaan maken die avond, dat het voor iedereen tóch een verrassing is hoe het afloopt.

In het verhaal van Jezus ben ik altijd heel geïnteresseerd geweest, vooral uit historische overwegingen. Ik ben benieuwd wat daar nou echt is gebeurd. Van religie in het algemeen ben ik geen grote fan, maar ik ben wel fan van Jezus. Wat Hij vertelt heeft is natuurlijk prachtig en universeel. Zijn opoffering is ook fantastisch. En het is hét verhaal der verhalen. 

Ik betwijfel of Jezus wel met een religie bezig was. Hij had gewoon een bepaalde boodschap te vertellen en in die boodschap vonden mensen troost en liefde. Hij was iemand die het gewoon ongelooflijk goed zag. Die heel goed in de gaten had hoe de dingen in elkaar zitten, dat iedereen bij elkaar hoort, en dat alles één is. Dat vind ik non-dualisme: ales is dezelfde energie en de mens is daar onderdeel van. Pas toen Jezus er niet meer was zijn mensen met zijn denkbeelden een religie gaan bouwen.

Wat er met religies gebeurd, is dat ze worden ingezet om anderen te onderdrukken of onwaardig te verklaren: als je niet dit geloof aanhangt, als je niet op die manier dat geloof belijdt, welk geloof het dan ook is, dan hoor je er niet bij. Of sterker nog; dan mag je niet bestaan. Maar dat is helemaal niet de boodschap van het geloof zelf, dat is wat er door mensen mee wordt gedaan. Ik heb daar niks mee.

Martijn over zijn rol als verteller

Artikel gaat verder onder video

Jezus op Instagram

Als Jezus op Instagram had gezeten had ik hem zeker gevolgd en waarschijnlijk ook een groot gedeelte van zijn posts geliked. Ik had veel foto’s willen zien, bijvoorbeeld foto's of een fimpje van dat ‘water-in-wijn-verhaal'. Ik denk sowieso dat Hij het ontzettend goed had gedaan op social. 

Er is in mijn joodse familie weinig gesproken over onze joodse identiteit. Het moet natuurlijk doorgegeven worden door je moeder en in mijn geval hield het op bij mijn vader. Mijn vaders moeder en het grootste gedeelte van haar familie heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Thuis is daar nooit over gesproken. Dat hoor je vaker, het verdriet was zo groot. Dus ik ben niet religieus opgevoed, noch joods noch met een andere religie. Ik kan ook niet zeggen anti-religieus of atheïstisch; het is nooit een thema geweest.

Wat wel altijd een thema is geweest is 'geloof in jezelf, heb vrede met wie je bent, accepteer wie je bent, je moet ‘t met jezelf rooien, wees lief voor de mensen om je heen'. 'Zorg dat mensen die ‘t minder hebben, dat je die helpt.' Eigenlijk allemaal hele religieuze thema’s! Dat geef ik ook door aan mijn vier kinderen. Die moeten dat hele pad nog af, van het jezelf accepteren, het leren houden van jezelf. Ik wil natuurlijk proberen hen zoveel mogelijk te steunen en helpen, maar ze zullen het uiteindelijk zelf moeten doen.

Wees prettig gezelschap voor jezelf

Er is gek genoeg heel veel eenzaamheid onder jongeren. Ik weet niet wat daarvan de oorzaak is. Wat zou kunnen spelen is dat mensen heel erg gefocust zijn op het leven van anderen. Dat ziet er altijd zo prachtig uit, met een filter, op de meest mooie plekken, bij de meest spannende gebeurtenissen. Dan zit je daarnaar te kijken van: ‘tja dat heb ik allemaal niet’.

Eenzaamheid is iets wat je met jezelf moet overwinnen. De aanwezigheid van andere mensen om je heen is geen garantie dat je niet eenzaam bent want je kunt je in relaties ook heel eenzaam voelen.

Uiteindelijk zal je het met jezelf moeten rooien in het leven. Ik heb genoeg meegemaakt in mijn leven om dat te kunnen zeggen. Je moet prettig gezelschap zijn voor jezelf en dan maakt het niet uit op welke plek je bent of met wie. Ook in een relatie is het heel belangrijk dat je vrede hebt met wie je bent en dat je van jezelf houdt. Anders kom je alleen maar halen - en heb je niks te geven. 
Je wordt alleen geboren en je gaat ook alleen ook weer weg. In die tussentijd moet je jezelf zien te accepteren. 

Red de wereld per persoon

We zijn natuurlijk van nature sociale wezens, maar het lijkt wel of menselijk contact steeds schaarser is en de kwaliteit steeds zeldzamer wordt. Echte eenzaamheid in je leven kan alleen overwonnen worden als het je toch lukt om je te verbinden met iemand. Dat hoeft niet altijd een geliefde of familie te zijn, dat kan juist iedereen zijn. Iemand gewoon die jou ziet.

Als je je bijvoorbeeld niet fijn voelt en door de supermarkt loopt of op straat, en dat iemand dan gewoon vraagt hoe het gaat. Het is heel simpel. Eenzaamheid pak je aan per persoon, één voor één. Ik denk dat Jezus dat ook had gedaan. Als je de wereld wil redden dan begint dat bij één iemand. Maar aan de andere kant had Jezus tegenwoordig natuurlijk Instagram gehad, dus dan heb je makkelijk een grotere achterban!”

Klik hier om terug te gaan naar alle artiesten.


Delen op