Verslaggever

Klaas van Kruistum is de Verslaggever

Klaas van Kruistum is presentator van diverse tv- en radioprogramma’s. Ooit startte hij als dj bij 3FM, en na het maken van programma’s als Checkpoint maakte hij in 2014 de overstap van de EO naar KRO-NCRV. In 2016 was Klaas de Mol in Wie is de mol. Dit jaar kan hij een andere bijzondere baan toevoegen aan zijn CV: bij The Passion in Dordrecht is Klaas de Verslaggever: “Dit is het juiste moment voor mij om deze rol in te nemen.”
Leer Klaas beter kennen in deze bio: wat heeft hij met zijn rol, het verhaal en het thema #jebentnietalleen?

Verslaggever met een thermometer

Dat moment dat er iemand in je oortje roep ‘3, 2, 1 en… gaan! Dat zijn de mooiste momenten. Dan moet het goed zijn! Als verslaggever moet ik live, én in korte tijd zoveel mogelijk te weten komen van de processielopers. Ik stel me zo voor dat die hele karavaan strak op pad is en dat ik hier en daar al zoveel mogelijk mensen aanspreek voor ik live ben. Dat ik er de spreekwoordelijke thermometer in steek. Ik doe wat ik eigenlijk altijd doe: zo snel en goed mogelijk een verhaal krijgen.

Ik ben gelovig opgevoed en heb jarenlang bij de EO gewerkt. Dan heb je het Paasverhaal al zo’n honderdduizend keer gehoord. Ook The Passion heb ik vaak gezien. Eerdere jaren was ik wat afwachtend om mee te werken. Door een flinke geloofscrisis zat ik op een punt dat ik het geloof helemaal vaarwel wilde zeggen. Daardoor was het nog niet het goede moment om mee te doen, ik wilde er even helemaal niets mee te maken hebben om rustig na te kunnen denken. Nu is het voor mij het goede moment om deze rol in te nemen. Ik ben zelf opnieuw het geloof aan het uitvinden en als verslaggever word ik geacht om uit te vogelen wat de mensen beweegt en met welk verhaal ze rondlopen. De vragen die ik hen stel heb ik zelf ook – dat valt mooi samen.

Klaas over zijn rol als verslaggever

Artikel gaat verder onder video

TPsocial verslaggeversquare

Pasen brengt verwarring

Het paasverhaal wordt al eeuwenlang op vele manieren verteld. Ook voor mij is het superbekend – elk jaar komt het weer voorbij. Maar wat ik zo tof vind aan The Passion, is dat er een emotionele laag aan wordt toegevoegd die elke keer weer anders is. Door de muziek, maar ook door de manier waarop de zangers en acteurs hun rol invullen krijgt het elke keer een andere nuance. Ik herinner me nog dat ik bij de eerste Passion echt geraakt was, het was een eye-opener voor me. Ik kende het verhaal als: Judas is de bad guy en Jezus offert zich op. Maar nu zag ik Judas als iemand waarmee je je eigenlijk best kon identificeren. En ik voelde vertwijfeling bij Jezus en bij de discipelen. Doordat je met andere ogen naar hetzelfde verhaal kijkt brengt het meer verdieping.

Wat mij heel erg raakt in het paasverhaal is die ontzettende verwarring, vooral bij de discipelen. Die verwarring die wij soms ook voelen als je je afvraagt waar het heen moet met de wereld. De een is bang dat er heel veel vluchtelingen deze kant opkomen, de ander is bang dat het klimaat ons de das omdoet. Zo zijn er allerlei grote uitdagingen die op ons afkomen. In het klein zie je dat ook in het verhaal terugkomen als de volgelingen van Jezus verschillende keuzes maken en tegenover elkaar lijken te staan. Of, in het klein? – Eigenlijk is onze hele cultuur zo’n beetje om dit verhaal heen gebouwd.

Maar als er iets is in het paasverhaal wat mij echt triggert, is het dat Jezus liefde laat zien op een manier die ongewoon is en zelfopofferend. Los van of je nou denkt dat dat verhaal onzin is of precies zo gebeurd; de kern ervan is dat iemand met een hele liefdevolle blik naar de wereld om Hem heen kijkt en met andere ogen je ziet. In de manier hoe Hij Judas benadert, zijn andere volgelingen ziet en in alles wat Hij zegt. Daar zit kracht in. Misschien heel ongrijpbaar, maar voor mij wezenlijk genoeg om me nog steeds mee bezig te houden. 

Verhalen over eenzaamheid

Laatst was ik op bezoek bij de oma van mijn vrouw. Ze is echt oud: 101. We zochten haar op in het revalidatiecentrum. En dat beeld – ik trok de deur open en zag hoe zij daar in haar eentje zat te wachten op het eten – dat is eenzaamheid. Nu krijgt zij regelmatig bezoek, Maar dat beeld is hoe ik het me voorstel. Op een gegeven moment zit je naar het plafond te staren en denkt – er is niemand.

En dat is bij heel veel mensen aan de hand. Ook bij mensen waarvan we het niet weten. Want soms lijken mensen zich overal doorheen te bewegen en zich prettig te voelen, maar stiekem zijn ze het dan niet en voelen ze zich heel erg eenzaam. Het lijkt mij superheftig en ik zou willen zeggen als je dat hebt: ga erover praten. Want het hoeft niet!

Als verslaggever ben ik heel erg nieuwsgierig naar de verhalen van de mensen die de moeite nemen om naar Dordrecht te komen en die dat kruis op hun schouders nemen. Daar zitten ongetwijfeld ook verhalen bij die gaan over eenzaamheid.

Ik hoop dat andere mensen iets hebben aan de verhalen die verteld worden in The Passion en het event eromheen. Dat het zorgt voor stof tot nadenken. Het biedt geen antwoorden, misschien zelfs wel meer vragen. Maar dat biedt ook nieuwe mogelijkheden; dat je je eigen mening vormt. Want ik denk én heb gemerkt dat het zinnige kost is.”

Klik hier om terug te gaan naar alle artiesten.


Delen op