Pilatus

Porgy Franssen speelt Pilatus

Porgy Franssen werkte de afgelopen 25 jaar als acteur en regisseur in films en theater. Hij ontving een Gouden Kalf en won diverse andere prijzen. De afgelopen jaren speelde hij in onder andere Novecento, Het Diner van Herman Koch en De Man van je Leven. En nu de rol van Pilatus in The Passion: “Als acteur speel ik liever een schurk dan een brave man, dus liever Pilatus dan Jezus!”
Leer Porgy beter kennen in deze bio: wat heeft hij met zijn rol, het verhaal en het thema #jebentnietalleen?

Pilatus: menselijk en herkenbaar

“Het verhaal van The Passion is voor mij een heel levend verhaal. Geloof, bijbel en kerk: daar liggen mijn roots. Dus ik vind het geweldig leuk om bij The Passion betrokken. En een acteur speelt liever een schurk dan een brave man, dus liever Pilatus dan Jezus; zal ik maar zeggen! Dat is voor een acteur natuurlijk veel interessanter. Goedheid op toneel is niet erg boeiend. Goedzijn moet je thuis doen en slechtzijn op het toneel en in de film.

Bij Pilatus is het eerste waar ik aan denk: 'hij wast zijn handen in onschuld'. Dat maakte als kind al indruk op mij. Op de een of andere manier appelleert het aan iets; dat je ergens wel degelijk schuld aan hébt. Het is iets menselijks, iets dat je bij een ander veroordeelt, maar wat je zelf natuurlijk ook wel kent. Schuld heb je in allerlei variaties, het gebeurt zo vaak. Handen in onschuld wassen is een mooi fenomeen, maar ook heel menselijk en herkenbaar.

Porgy over zijn rol als Pilatus

Artikel gaat verder onder video

Bijbelverhalen zijn ook prachtig als je niet gelovig bent

Jezus is die man met een doornenkroon die werd geslagen en gekruisigd. Dat is het beeld dat ik altijd van Jezus had, als kind al. Ik vond het vooral erg zielig. Dat hij ook de man was die wonderen verrichte, dat vond ik maar raar en geloofde ik eigenlijk niet. Maar al die figuren, die personages om Jezus heen: de politici  en de apostelen, dat zijn echt mensen van vlees en bloed voor mij.

Er zitten naast die interessante personages heel veel prachtige verhalen in de bijbel. Ook als je niet gelovig bent. Dat ik niet geloof, maakt voor mijn spel niet uit. Ik vind dat je als acteur in principe alles moet spelen - dat is de essentie van acteren. Acteurs zijn toch een beetje een dom ras, want je moet in alles geloven wat je doet.

Als ik een rol speel dan weet ik dat ik altijd op de bodem van mijn ziel moet komen. Als dat niet gebeurt, dan is het niet goed en dan wil ik het ook niet doen. Hoewel het me niet eens meer lukt om dat níet te kunnen. En als dat lukt en ik kan het overbrengen, dan is het goed.

Daarvoor moet je natuurlijk verrekte goed de teksten lezen. Bij mij gaat het dan heel intuïtief. Als ik maar in die eigen ziel terechtkom, als ik maar snap wat er staat. En als ik het maar zodanig kan kleuren dat het voor míj betekenis krijgt. Als dat lukt, dan kan ik het ook overbrengen.

Eenzaamheid: je gaat ook alleen dood

Het thema is: je bent niet alleen. Ik kan dat met recht zeggen, want ik heb dertien broers en zussen! Ik zal natuurlijk nooit echt heel alleen zijn omdat ik altijd op die grote familie kan terugvallen. Maar ik ken het gevoel van eenzaamheid heus wel. Ik denk dat ieder mens het wel herkent dat je dingen eigenlijk niet zegt omdat ze zo privé zijn of zo diep zitten. Je weet niet wat je daarmee aanricht. 
Je gaat ook alleen dood, om maar iets te noemen. Dood, maar ook leven is iets wat je toch echt alleen moet doen, wat je alleen moet verwerken. Iemand kan je vasthouden en dat is heel fijn, maar je doet het toch echt alleen. 

Klik hier om terug te gaan naar alle artiesten.


Delen op