Maria

Edsilia Rombley speelt Maria

Edsilia Rombley staat voor veelzijdigheid. Soul, R&B, Jazz, Pop. Uptempo, slow:  van de intimiteit van het theater, internationale allure op het Eurovisie Songfestival tot internationale allure op het Eurovisie Songfestival. Ondanks de drukte brak voor Edsilia nu de juiste tijd aan voor de rol van Maria in The Passion: “Soms is er gewoon een bepaald gevoel dat zegt dat je iets moet doen. Waarom weet ik niet, je kan niet altijd uitleggen wat het is. We zullen het merken!” Leer Maria beter kennen in deze bio: wat heeft zij met haar rol, het verhaal en het thema #jebentnietalleen?

Maria: het type vrouw dat alles voor haar kind over heeft

“Het Paasverhaal is natuurlijk een groot verhaal uit de geschiedenis. Ik vind het fantastisch hoe dat neergezet wordt in de Passion. Wat ik er heel bijzonder aan vind is dat je gelovigen en niet-gelovigen bij elkaar ziet; die het verhaal - en hoe het uitgebeeld is - gewoon fantastisch vinden. Ik ben blij dat ik daaraan mee mag werken.

Ik ga me zoveel mogelijk verdiepen in de rol van Maria. Maria is een moeder - ik ben ook moeder. Met haar kind wordt iets vreselijks gedaan! En dat is natuurlijk een enorme angst als moeder, dat er iets met je kind gebeurt. Dat is echt het laatste waar je aan wil denken! Dat gebeurt bij Maria wel, op een gruwelijke manier. Als moeder deel ik wel het gevoel van bezorgdheid, het willen beschermen van je kind en de angst die je eigenlijk hebt.

Mijn eigen moeder was een alleenstaande moeder. Zij heeft ons altijd het gevoel gegeven dat ze goed voor ons kon zorgen, en maakte dat we nooit iets tekort kwamen. Van haar heb ik zoveel dingen geleerd. Ze was een vrouw van: aanpakken, ‘kom op, we gaan ervoor’, en nooit opgeven. Dat doe ik ook in mijn werk. Ook Maria is het type vrouw is dat alles voor haar kind over heeft. Want als moeder doe je nou eenmaal alles voor je kinderen. Dat is een oerkracht die naar boven komt zonder dat je doorhebt. Ik herken mezelf daarin en ik hoop dat dat me helpt in de rol van Maria.

Edsilia over haar rol als Maria

Artikel gaat verder onder video

De bijbel is een hulpstuk voor mij

Ik kan me nog heel goed herinneren dat we op mijn katholieke basisschool projecten deden over bijbelverhalen, zoals het paasverhaal. Ik ben van huis uit katholiek: ben gedoopt en ik heb mijn communie gedaan. Ik heb niet heel veel van mijn christelijke achtegrond meegenomen, op bepaalde routines na. Zoals met Pasen en Kerst naar de kerk, op Goede Vrijdag geen vlees maar vis eten en de inspiratie uit de bijbel. Omdat mijn schoonvader dominee is kwam ik nog regelmatig in een kerk. Dat is voor mij altijd weer een moment van bezinning.

De verhalen in de bijbel zijn ook levensverhalen. Als je goed leest gaat het vaak over goed en kwaad: 'wie goed doet goed ontmoet' en help anderen die in nood. Dat zijn allemaal hele belangrijke principes. De bijbel is een leiding, een hulpstuk. Ik pas het toe aan het leven: als je goed doet, komt dat ook naar jou. Wat er in een kerkdienst wordt gedeeld aan verhalen en gesprekken, aan liederen en het samenzijn: dat is waar het eigenlijk om gaat in het leven.

Nu ik moeder ben sta ik anders in het leven. Ik moet nu zelf mensen van alles leren, terwijl ik zelf ook nog steeds aan het leren ben! Ik wil mijn kinderen een goede basis geven en daarin hoop ik het goede mee te geven. Kerst en Pasen zijn van die bezinningsmomenten dat dat goed naar boven haalt: wat wil ik mijn kinderen meegeven? In het dagelijkse leven zit je in een sneltrein van werk, school en alles wat moet. Maar die momenten ertussen, dat zijn momenten om even te bezinnen waarvoor je het allemaal doet. Het zijn dat soort momenten waardoor ik de tijd neem voor die bezinning.

We zijn meer op onszelf

Ik heb zeker wat met het thema #jebentnietalleen. Ik ben een familiemens, ik houd van mijn vrienden, ik houd van mensen om me heen. Ik ben geen einzelgänger, voor mij is het: hoe meer, hoe gezelliger. Maar ik zie dat we leven in een tijd waarin er veel eenzaamheid heerst. Bij ouderen, maar ik hoor het ook in relaties - dat mensen zich eenzaam voelen terwijl ze samen zijn. Je merkt dat we allemaal wat meer op onszelf zijn.

Ik kom uit een gezin van een alleenstaande moeder. Maar mijn moeder heeft me nooit het gevoel gegeven dat ze zich alleen voelde en het zwaar had. Ze pakte aan, wat er ook op ons pad kwam.  Daardoor heb ik me als kind nooit echt eenzaam of verdrietig gevoeld. Gelukkig! Maar door mijn situatie kan ik het me wel indenken van anderen.

Misschien komt het door mijn achtergrond, maar ik vind het belangrijk om mijn kinderen te leren dat als je je eenzaam voelt op het schoolplein, of je vriendjes zijn er niet, probeer dan contact te maken met anderen. Als je iets niet begrijpt: vraag het gewoon! Soms kun je denken dat je de enige bent die zich alleen voelt, maar als je gesprekken met elkaar voert, merk je dat een ander misschien wel in dezelfde situatie zit.”

Klik hier om terug te gaan naar alle artiesten.


Delen op