Judas

Lucas Hamming speelt Judas

Lucas Hamming is singer-songwriter, acteur en rockartiest. Hij beleeft zijn grote doorbraak in 2015. Al vóór die tijd was hij geen onbekende door zijn optredens als huisband van De Wereld Draait Door én zijn acteerwerk. Vorig jaar maakte Lucas een opvallende carrièremove: hij maakt in de voorstelling All Stars zijn debuut als musicalacteur Johnny. Hiermee combineert hij zijn twee liefdes acteren en muziek maken. De vraag voor The Passion zag hij niet aankomen, maar: “Ik vind het te gek om er deel van uit te maken”.
Leer Lucas beter kennen in deze bio: wat heeft hij met zijn rol, het verhaal en het thema #jebentnietalleen?

Rock&roll Judas

"Ik zie mezelf eerder Judas spelen dan Petrus. Als rockartiest speel ik popmuziek met een rauw randje en Judas is de rauwere gast van de leerlingen van Jezus. Die hele vibe van rock&roll, rauw en stoer neem ik graag mee in Judas. Niet dat Judas een rockster is, maar ik kan best wel wat rockelementen gebruiken als inspiratie. Als je aan de ene kant de Rolling Stones en hun levensstijl hebt, dan staat the Passion er lijnrecht tegenover. Maar juist daarom kan je er iets heel vets van maken. 

Ik zie Judas als een competitieve, jaloerse gast. Hij is een leerling van Jezus, die de leider van de groep is. Maar Judas baalt want hij wil zélf graag de leider van de groep zijn. Hij is geïrriteerd en zal er alles aan doen om de leider te worden, al moet hij hem verraden. Judas is gewoon een cokejunk die die geld nodig heeft en vervolgens een van zijn beste vrienden verraadt! Nee hoor, geintje.

Ik vind mezelf geen Judas. Ik heb misschien weleens op de basisschool een vriend verklikt die aan het afkijken was, dat doet iedereen. Maar ik zal nooit een vriend verraden. Ik zal nooit een mes in de rug van een vriend - die nog nooit iets fout heeft gedaan - steken. Dan ben je gek. Maar ik denk dat het juist het mooie van acteren is dat je daar de vrijheid van de fantasie in mee kan nemen.  

Lucas over zijn rol als Judas

Artikel gaat verder onder video

Het geloof is een houvast

Pasen associeer ik met ontbijten met de familie, en paaseitjes verstoppen voor mijn neefje en nichtje. Mijn moeder komt uit een katholiek gezin maar ik ben zelf niet christelijk opgevoed. Dus Pasen is voor mij vooral een moment met familie. 
Ik ben zelf ook niet gelovig, al geloof ik wel ergens in. Toen ik op de middelbare school zat heb ik een tijdje een christelijk vriendinnetje gehad, waarmee ik vaak naar de kerk ging. Zij inspireerde me om over het geloof mee te denken. Haar ouders waren ook heel erg open om erover te praten.

Het geloof is een fijn, mooi houvast. En helemaal als je je het eigen kan maken, dus ermee kan doen wat je wil - want je hebt hele radicale christenen en hele vrije. Ik vind het leuk om met een gelovig iemand te discussiëren over het geloof omdat ik er niet zoveel van af weet. Dat die mij dingen uitlegt en ik daarover kan vragen en discussiëren, van: zo zie ik het zo zie jij het.

Ik wil de kijkers van the Passion inspireren om ook op die manier naar geloof te kunnen kijken. Maar dan wel in het grote verhaal, want ik denk dat ik als Judas echt precies de verkeerde inspiratiebron ben.

Mensen verzwijgen hun eenzaamheid

Ik denk dat heel erg veel mensen zich eenzaam voelen, maar dat niet vertellen. Zelf zal ik ook niet zeggen: hé man, ik ben eenzaam. Dan zoek ik gewoon vrienden op.

Er zijn veel mensen om mij heen, want ik ken veel mensen en heb een hoop vrienden. Maar mijn echte, mijn beste vrienden zijn op twee handen tellen, die zie ik gewoon ‘t liefst. En als die niet kunnen afspreken en ik ben alleen, ja dan voel ik me eenzaam. Ook al zijn er nog al die andere mensen om mee te chillen. 

Als artiest wil ik zoveel mogelijk bereiken. Maar meer dan Jezus kan natuurlijk niet. Artiesten die heel veel aan het toeren zijn, die zijn bijna nooit thuis en slapen elke nacht in een andere hotelkamer. Dan kun je je heel erg eenzaam voelen. Nu is het wel mijn droom om dat leven te hebben en elke avond in een andere stad te spelen. Maar ik heb mijn band, mijn beste vrienden, dus die zijn er altijd.” 

Klik hier om terug te gaan naar alle artiesten


Delen op