#vrijheidvoorjou

Waarom dit thema over vrijheid?

Het thema van The Passion 2020 is #vrijheidvoorjou. Met dit thema staat The Passion dit jaar stil bij 75 jaar bevrijding. The Passion zal vanuit haar eigen verhaal invulling geven aan dit thema; vrijheid en liefde vormen de rode draad in het lijdensverhaal van Jezus. 

Arjan Lock, directeur van de EO zegt: “Op veel plekken in Nederland zie je de betonnen restanten van bunkers; de symbolen van onvrijheid uit een donker verleden. Die onvrijheid is er vandaag de dag gelukkig niet meer. We ervaren meer vrijheid dan ooit. En toch voelen veel mensen zich gevangen. Gevangen door beperkingen, beschadigde relaties of verlies van een geliefde. The Passion vertelt het verhaal van Jezus die perspectief geeft op leven in vrijheid.”

Jochem de Jong, mediadirecteur KRO-NCRV vult aan: “The Passion gaat over onvoorwaardelijke liefde, over de vrijheid om elkaar lief te hebben. Dit verhaal inspireert en houdt ons als samenleving ook een spiegel voor. Het zet ons aan het denken over hoe we in ons land met elkaar omgaan, welke vrijheid we de ander gunnen.”

 

Vrijheid

In 2020 viert Nederland uitbundig dat het 75 jaar geleden is bevrijd van de bezetter. Dat is de aanleiding van dit thema over vrijheid. Wij leven al 75 jaar in een vrij land. Verreweg de meesten van ons zijn van na 1945 en hebben nog nooit oorlog meegemaakt (ruim anderhalf miljoen mensen leven nog van voor 1945). In Europa hebben we nog nooit een langere onafgebroken periode van vrede meegemaakt dan nu.

 

Nederland, al 75 jaar een vrij land en al eeuwen een vrijdenkend land. Maar hoe vrij voelen we ons echt? En hoe veel vrijheid gunnen wij een ander.

 

  • Hoe vrij ben je als je jezelf niet kunt zijn. Wanneer je je gedrag aanpast aan anderen omdat je weet dat je anders niet wordt geaccepteerd. 
  • Hoe vrij ben je als je verslaafd bent aan wat dan ook. Aan te hard werken, aan pillen, aan gamen.
  • Hoe vrij ben je als je last hebt van een groot schuldgevoel.
  • Hoe vrij laten wij anderen zijn als we met ons recht op meningsuiting de ander doen krimpen door scherpe woorden over seksuele geaardheid of uiterlijk. 
  • Hoe vrij laten wij anderen zijn als we spullen kopen die door mensen aan de andere kant van de wereld in moderne slavernij worden gemaakt. Te jonge kinderen die onder slechte omstandigheden werken voor onze nieuwe kleding of voor de onderdelen van m’n nieuwe smartphone.
  • En langer geleden - maar de erfenis daarvan is nog altijd voelbaar: het slavernijverleden. Nederland was één van de laatste landen in Europa die de slavernij heeft afgeschaft. We maakten vrije mensen tot slaaf om er zelf financieel op vooruit te gaan. 

 

We vieren de vrijheid maar we zijn ook schuldig aan het ontnemen van andermans vrijheid.

We vieren de vrijheid en het lukt ons vaak niet om ons zélf echt vrij te voelen.

 

Vrijheid en God

Het imago van christenen doet iets anders vermoeden, maar God heeft ons geschapen om vrij te zijn. We zijn vrij en moeten ons niet alsnog zelf een ‘slavenjuk opleggen’. Wat dat ook moge zijn. Te hard werken, onnodige regels, verkeerde onderdanigheid, alcohol, verleden, schuldgevoel, kwaadheid, etc. 

Daarnaast zegt de bijbel dat we onze gekregen vrijheid niet moeten misbruiken voor onze eigen verlangens. Goede link naar moderne slavernij. 

Jezus zegt dat wij de ander 7 x 70 maal moeten vergeven. Als iets onvrij maakt dan is het wel wrok koesteren tegen een ander. Een ander vergeven maakt vrij. 

 

Bijbelteksten over vrijheid

Waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid.
2 Kor. 3: 15-17

Broeders en zusters, je bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om je eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb je naaste lief als jezelf.'
Galaten 5: 13-14

God wil namelijk dat je door het goede te doen onwetende dwazen de mond snoert. Leef als vrije mensen, en verschuil je niet achter jouw vrijheid om je te misdragen, maar handel als dienaren van God. Houd iedereen in ere, heb je broeders en zusters lief, heb ontzag voor God.
1 Petrus 2: 15-17

 

 


Delen op