Wie was 'de ontroerde jongen' bij The Passion?

Je hebt hem vast voorbij zien komen op social media: ‘de huilende jongen’ die tijdens The Passion close-up in beeld kwam. Het beeld ging viral, en was zelfs te zien bij talkshow M. Velen vroegen zich af wat de jongen zo raakte en wie hij is. Gelukkig maakte hij zichzelf bekend en wilde Jonathan Belt (23) zijn verhaal doen.

Viral

“Al tijdens The Passion stroomden de appjes binnen. En toen ik naar het station liep ging het helemaal los: op Twitter, Facebook, overal kwam mijn gezicht langs. Echt bizar. Ik was in no-time opgespoord en kreeg zelfs berichtjes van wildvreemde mensen die me wilden vertellen dat ze zo geraakt waren door mijn emoties.”

Stoer petje, Redbullshirt, Max Verstappentype. Als je afgaat op je vooraanname verwacht je van dit type jongen niet dat hij snel huilt. Jonathan Belt bevestigt: “Als mensen me op straat tegenkomen denken ze dat ik iemand ben waarmee je geen ruzie wilt krijgen. Ik ben automonteur in opleiding en pizzabezorger. Ik lijk misschien een tough guy, maar mensen die me beter kennen weten dat ik me niet schaam voor mijn emoties. Ik laat me makkelijk raken.”

Geloof

“Eigenlijk was ik al vanaf het eerste moment dat ik Edwin Jonker zag geëmotioneerd. Ik zag hem meteen als Jezus – en dat was al heel intens. Het kwam keihard bij me binnen. Als dit verhaal nú zou spelen, zou het er zo uitzien! Dus toen hij op de kerktoren verscheen en ‘Je bent niet alleen’ zong raakte ik heel geëmotioneerd. Daar stond Jezus!

Misschien had ik die bemoediging die ik voelde ook wel even extra nodig. Iedereen voelt zich weleens alleen – ook ik. Maar sinds afgelopen maandag is mijn relatie van twee jaar uit. Dus het doet me veel om juist nu te realiseren dat God altijd bij me is.

Ik ben mijn hele leven al wel gelovig, maar sinds een aantal jaar zit ik op het Rotterdam IJE jongerenkoor. Daar zingen we veel christelijke liederen. Die nummers raken me door de teksten. Ik heb een groot inlevingsvermogen dus als ik zing ervaar ik de tekst. Dat beleefde ik ook bij The Passion. Ik heb groot bewondering voor de acteurs. Edwin was heel echt – ik zag Jezus echt in hem.  Sowieso vind ik het heel mooi om te zien met hoeveel respect de acteurs met het geloof omgaan. Het maakt mij dan niet uit of je gelooft of niet, als je maar respect hebt.”

Je bent niet alleen

“Veel mensen zeggen: waarom geloof je? Je ziet God toch niet? Maar ik zie God in de mensen om me heen. In de mensen die er voor je zijn als je het nodig hebt. Of zoals nu: een berichtje dat ik kreeg van iemand die ik niet ken – naar aanleiding van mijn foto. Ze zei “God heeft je ook gezien en laat je nooit alleen!”

Ik sta soms heel losjes in mijn geloof. Maar door mijn ervaring bij The Passion is het verhaal weer tastbaar geworden. Het paasverhaal is weer meer voor me gaan leven!”

Meer zien van The Passion 2019? Bekijk alle liedjes, lees interviews met de cast of bestel de gratis DVD.

Jonathan met zijn moeder bij The Passion 2019


Delen op