Sjoerd Dragtsma

“Die hele frisse paasochtend, het witte tafellinnen, gele tulpen die ik nu al in huis heb en waar ik naar kijk, die kleurtonen, samen ontbijten met de familie, dat is voor mij Pasen. Samenkomen dus, maar vooral die frisheid. Kerst is wijn en vlees – als je van vlees houdt. Maar Pasen is een schone, serene ochtend, hopelijk met een zonnetje. Samenkomen hoeft niet lang te duren,zeg twee uurtjes, met een lekker ontbijt.

Ik ben niet gelovig, in die zin dat ik niet geloof in de personificatie van een god. Ik geloof wel in spirit, in bewustzijn. Als yogadocent verdiep ik me heel veel in spiritualiteit. Dus zo’n ochtend betekent voor mij ook stilstaan bij het leven dat je leeft en de directheid van het leven: dat het leven in het hier en nu afspeelt, en niet in de toekomst en niet in het verleden.

De simpelheid en directheid van zo’n ontbijt is eigenlijk alles. Zoals elk moment alles is. Misschien dat stilstaan bij het hier en nu met Pasen meer naar voren komt. Voor mijzelf heb ik dat besef niet meer dan anders, want ik leef altijd in het hier en nu. Maar als collectief denk ik dat het wel gebeurt.” 

Bekijk alle portretten op deze pagina.


Delen op