Ron Boszhard

“Ik vroeg mijn zoon wat Pasen is, en hij dacht dat Jezus werd opgehangen. Als je aan kinderen vraagt: 'wat is Pasen?' dan is er maar 1 op de 10 die het weet. Ik heb er niet zoveel mee, maar het feest is er natuurlijk niet zomaar. Het is ons cultuurgoed, net als kerst. En de achterliggende gedachte is mooi.

Ik heb tien jaar in de verpleging gewerkt met demente bejaarden. Dan zat ik weleens met vijf bejaarden die allemaal alleen waren! Van mijn opa van 100 weet ik dat hij elke ochtend alleen op stond en’s avonds weer alleen naar bed ging. Maar overdag wilde hij niet alleen zijn, dus hij ging de stad in op zoek naar contact. Dat leerde mij dat wanneer je eenzaam bent je altijd een ander op moet zoeken.

'Ik zat weleens met vijf bejaarden die allemaal alleen waren!'

Natuurlijk kun je eenzaam zijn zonder dat je er wat aan kan doen. Zelf vind ik het soms gewoon lekker om alleen te zijn, want ik word overal herkend. Maar dan ben ik ook weleens eenzaam. Toch hoef je niet eenzaam te zijn, want je bent niet alleen. Ga eens bij iemand zitten, nodig mensen uit. Je hoort mensen weleens zeggen: ‘ik wil niet iemand tot last zijn’. Als je mensen kent die daar last van hebben, zoek ze op. Het ligt voor de hand, maar het werkt wel. The Passion geeft daar aandacht aan, en die aandacht helpt. Al die mensen straks samen op het plein in Dordrecht zijn samen. Vier het leven om je heen!

Ik kan heel erg genieten van thuis, van mijn kinderen om me heen. Als ik dan thuis ben en ze knuffelen me, heerlijk!”

Ron Boszhard is presentator van diverse Zapp-programma's.


Delen op