Henk van Steeg

“Wat ik tof vind is dat Pasen voor mij mede door The Passion meer is gaan leven. Vanuit mijn christelijke opvoeding heb ik alles rondom Pasen als ‘witte donderdag’ en de ‘veertigdagentijd’ wel meegekregen. Maar door deze rol ben ik het me allemaal veel bewuster geworden.

Tijdens de vooropnames van The Passion was het Aswoensdag en stond ik er echt bij stil dat we de veertig dagen naar Pasen ingingen. Tijdens de scene van het Avondmaal besefte ik dat je echt sámen aan tafel zit. Toen we in een andere scene net de stad binnenkwamen, was het eerst nog alsof Jezus er de macht ging grijpen. Dat leek het logische plan. Maar het is een ander plan, een plan van dienen en nederig zijn, een plan waar Hij zelfs onderuit wil. Dat brengt me dichtbij het gevoel van Jezus.

'Jezus' plan is dienen'

Het verhaal komt dichterbij dan ooit en daar heeft The Passion de afgelopen negen jaar bij geholpen, door de liedjes en door de acteurs. Ik merk dat ik nu veel bewuster met Pasen omga: hoe leef ik toe naar Pasen als het belangrijkste feest, hoe ben ik ermee bezig en welke plaats heeft dit? Het mysterie van Pasen wordt groter naarmate het dichterbij komt.”

Henk van Steeg is presentator bij de EO

Bekijk alle portretten op deze pagina.