‘The Passion is één grote speeltuin als regisseur’

Een interview met Passion-regisseur David Grifhorst

Vanaf het allereerste begin is regisseur David Grifhorst betrokken bij The Passion. Elk jaar probeert hij de miljoenen kijkers van het muzikale paasevenement weer te raken. Hoe doet hij dat en wat komt er allemaal bij kijken? “Ik ben eigenlijk een soort bondscoach, die de beste mensen wil inzetten op de juiste posities.”

“De puzzel van The Passion is ontzettend complex,” begint David. “Je zoekt naar contrasten. Je zoekt naar iets verrassends, zowel in de nummers, als in de cast, als in de manier waarop het in beeld wordt gebracht.” En daarvoor heeft hij een team van zeker 20 cameramensen, evenveel assistenten en een aantal mensen in de regie. Alles om miljoenen mensen met het evenement te raken.

Inspiratie

De inspiratie daarvoor kan overal vandaan komen. “Van een film in de zomer tot een wc-bezoek. Overal haal ik ideeën vandaan. En steeds vraag ik me af: hoe kunnen we de grenzen van de techniek opzoeken om het filmisch zo mooi mogelijk in beeld te brengen? Het is in ieder geval buiten, daar kun je alle kanten op. Dat is heel anders dan een studioprogramma.”

Uniek in The Passion 2018

Hoewel het verhaal niet verandert, probeert David elk jaar weer het wiel opnieuw uit te vinden. En ook dit jaar zitten er unieke elementen in The Passion. ”Ik heb wel eens eerder een soort ‘fly line’ gebruikt, dat is een kabel die over het publiek hangt waar een camera aan zit. Maar hoe tof zou het zijn als die camera door een raam heen zou gaan? Dit jaar heb ik dat eindelijk voor elkaar: vlakbij ons terrein zit een gebouw waar we met de kabel doorheen gaan. En daar binnen gaat ook iets gebeuren. Maar hoe het allemaal precies gaat, dat ga je donderdag zien.”

Meer weten over hoe David Grifhorst The Passion dit jaar voor ogen heeft? Beluister hieronder de podcast.
Luister hier naar de podcasts van de castleden.

Podcast David Grifhorst


Delen op