'Mensen leven echt in saamhorigheid, dat maakt de Bijlmer zo bijzonder.'

Een interview met Politievlogger Tess

Politievlogger Tess is een regelrechte YouTube-hit. Met haar vlogs bereikt ze duizenden mensen, voornamelijk uit haar werkgebied de Bijlmer. Door iedereen mee te laten kijken met haar diensten, wil ze mensen in haar stadsdeel verbinden.

Al 12 jaar werkt Tess bij de politie. Na een kappersopleiding is ze toe aan meer uitdaging en besluit ze de opleiding tot surveillant te doen bij de politie. “Ik zocht een baan met uitdaging, waarin ik mezelf kon ontwikkelen. De politie is daarvoor de perfecte werkgever,” vertelt Tess. En dat blijkt een goede keuze: ze ontwikkelt zich door tot agent. “Ik heb de jaren als surveillant nodig gehad om te worden wie ik nu ben. Maar politiemens word je niet, dat ben je. Ik ben altijd mezelf als ik aan het werk ben.”

Politievlogger

Het is voor de politie belangrijk dat het contact met de burger goed is. Met dat in het achterhoofd bedenkt Tess een plan om de verbinding tussen politie en buurtbewoners te verbeteren. “Met vloggen kunnen we op een moderne wijze contact maken met de burger. Dat idee heb ik gepitcht bij mijn chefs. Daar zijn we over gaan brainstormen, en zo is het tot stand gekomen.”

Het belangrijkste doel van de vlogs is verbinding leggen en vertrouwen winnen. “We willen een kijkje in de keuken geven en wederzijds begrip creëren. Uiteindelijk wil ik zorgen dat de melding- en aangiftebereidheid omhoog gaat. Dat willen we, want we zijn er voor de burger. Maar we hebben de burger ook nodig, want zij zijn meer op straat dan wij. En veel informatie halen we van de straat.”

#Ikziejou

Het thema van The Passion dit jaar is #ikziejou. Dat thema komt voor Tess dagelijks terug in haar werkzaamheden. “Ik kom heel veel mensen tegen en moet met heel veel mensen samenwerken. Het maakt me niet uit wat voor achtergrond ze hebben. Het gaat om de persoon waar je op dat moment voor bent. En dat krijg ik ook terug: als je rustig blijft en mensen met respect behandelt, dan behandelen ze jou ook respectvol. Dan zien ze niet meer mijn uniform, maar dan zien ze mij als persoon.”

Anders dan veel mensen denken wordt er in de Bijlmer veel omgezien naar anderen. Tess’ vlog op het Kwaku-festival is daar een voorbeeld van. “Daar liep ik als politieagent rond op het terrein, om daar te vloggen. Dat vond iedereen goed. ‘Kom eens hier, even de kip filmen,’ riep iemand. Ze zien niet een politieagent, maar iemand die ook op Kwaku is. Dat zegt iets over de saamhorigheid en tolerantie.”

De Bijlmer

Die saamhorigheid en tolerantie maken de Bijlmer uniek, volgens Tess. “Kwaku is een gigantisch groot festival, één groot feest. Er zijn heel veel verschillende nationaliteiten en iedereen is daar welkom. Welke cultuur of afkomst je ook hebt.” En daar sluit The Passion mooi op aan. “Het is natuurlijk een christelijk evenement, maar iedereen hier vindt het prima. Mensen leven echt in saamhorigheid. Of je nou moslim, boeddhist of christen bent, alles is goed. Dát maakt de Bijlmer zo’n bijzonder stadsdeel.”

Beeld: Willem Jan de Bruin


Delen op