'Ik heb ongelofelijke wonderen meegemaakt'

Een interview met pastor Tom Marfo

Gedreven door een brandend geloof zet Tom Marfo zich in voor het lot van Afrikaanse seksslavinnen. Zo geeft hij het thema van The Passion #ikziejou handen en voeten. Voor Tom is het een roeping van God, maar zijn heilige missie is niet zonder gevaar.

“Ik heb dag en nacht gehuild toen ik de jonge vrouwen achter de ramen zag staan in Amsterdam,” weet Tom nog goed. Hij wordt door zijn neef meegenomen en ziet voor het eerst prostituees. “Ik kreeg een visioen van God, Hij liet me zien wat ik moest doen en hoe Hij me daarvoor zou gebruiken.”

De tekst gaat door onder de foto.

Christian Aid and Resources Foundation

Tom besluit zijn stichting Christian Aid and Resources Foundation (CARF) op te richten. “De strategie was simpel,” vertelt de bevlogen pastor. “We moesten de meisjes bij hun pooiers weg krijgen. Dat zijn gevaarlijke mensen, dus ik heb een paar flinke jongens geregeld voor in mijn team. Een soort bodyguards.”

Vele meisjes worden door Tom en zijn team gered uit de gedwongen prostitutie. Maar daarmee is het probleem niet direct opgelost. De vrouwen hebben geen huis, geen familie, geen identiteit meer. “We hebben huizen voor ze geregeld, we hebben ze medische hulp geboden en we hebben ze naar de kerk gebracht.”

Uit dankbaarheid voor wat hij heeft gekregen blijft Tom zich onvermoeibaar inzetten voor de vrouwen. "Dankzij de evangelisten heb ik een opleiding kunnen doen en kan ik het evangelie over de hele wereld verkondigen. Zij riskeerden hun levens, verlieten hun prachtige huizen en ruilden die in voor een regenwoud. En dat deden ze vanuit de liefde van Christus. Dat geeft mij de passie om dit te doen."

Tom herinnert zich nog goed dat de evangelisten naar zijn dorp in Ghana kwamen. "We hadden geen scholen, ziekenhuizen of infrastructuur. Zij bouwden scholen, klinieken en ziekenhuizen. Ze brachten dingen die we nodig hadden. En nog steeds zijn de beste scholen in Afrika diegene die gesticht zijn door de evangelisten.”

Bekering

Zo komt de jonge Tom – die als moslim wordt opgevoed – in aanraking met het christelijk geloof. Zijn bekering herinnert hij zich nog goed. “Ik was zo ziek, dat ik naar Accra, de hoofdstad van Ghana, werd gebracht om behandeld te worden in een ziekenhuis. De dokter wist niet of ik het zou halen, maar na een paar dagen kwamen een paar jonge christelijke studenten naar het ziekenhuis,” vertelt Tom.

De christelijke studenten zouden uiteindelijk zijn leven veranderen. “Ze vroegen: geloof jij dat Jezus je kan genezen? Ik zei ‘ja’. Ze vertelden me hoe Jezus allerlei mensen genas. Als je gelooft, geneest Hij je. Ze baden voor me en ik genas ontzettend snel. Zo snel dat de dokters het niet konden geloven. Later ging ik met de groep mee en bad ik ook voor zieken. Ik heb ongelofelijke wonderen meegemaakt.”

Pasen

Een van de allergrootste wonderen uit de geschiedenis is Pasen, volgens Tom. “God gaf zijn eigen zoon, om voor ons te sterven. De meest vernederende, pijnlijkste dood: kruisiging. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Dus als je het over Pasen hebt, dan praten we niet over een religieuze ceremonie, of een jaarlijks ritueel. Het is ultieme liefde.”

En daarom wil Tom, samen met zijn gemeente, iets terugdoen voor God. “We zijn niet dankbaar genoeg tegenover God. Hij heeft Nederland gezegend met vruchtbaar land en het hele jaar regen. Daarom gaan we 26, 27 en 28 maart vasten en bidden. En we roepen iedereen op om mee te doen. Zoek een christen, pak elkaars handen en bid vijf minuten voor dit land. God hoort ons vanuit de hemel. We zijn als land in een spirituele coma. En met The Passion kunnen we daaruit ontwaken.”

Bijlmer

De Bijlmer is daar het ideale decor voor, volgens Tom. “We horen veel negatieve verhalen over de Bijlmer, maar ik zie een vredige oase. Het is een verzameling van allerlei culturen die samenleven in harmonie. Alle nationaliteiten, alle talen, alle culturen zitten hier.”

Een uitspraak van Filipus in het boek Johannes 1:46 is wat Tom betreft perfect van toepassing. In die passage vertelt Filipus aan zijn beste vriend Nathaniël over Jezus. Nathaniël gelooft hem in eerste instantie niet en zegt: ‘Kan er iets goeds uit Nazareth komen?’ De woorden van Filipus zijn treffend: ‘Kom en zie’. “Dat willen we zeggen tegen mensen die negatieve verhalen horen. Kom en zie de schoonheid van de Bijlmer. Kom en zie ons brandende geloof. Kom en zie onze passie voor Jezus. Kom en zie!”

Beeld: Michael Terlouw


Delen op