Dwight Dissels: 'Ik wil me niet anders voordoen dan ik ben.'

Soulzanger Dwight Dissels gaat de Jezus-rol vervullen tijdens The Passion in Leeuwarden. Hoe denkt hij eigenlijk over geloof, hoop en liefde?

Geloof, hoop of liefde: wat is het belangrijkste voor jou & waarom?
"De liefde: die deel je met anderen. Eén van de redenen voor mij om muziek te maken, is om een boodschap over te brengen. Wat die boodschap is? (lacht): Geloof, hoop en een heleboel liefde!.”

Wie of wat inspireert jou in je dagelijks leven?
“God. Zo begin ik mijn dag ook. Ik lees uit de Bijbel, zoek de stilte en praat met God. Ik vertel dat ik dankbaar ben voor een nieuwe dag, voor nieuwe kansen die ik krijg om succesvol te zijn. Dan doel ik niet zozeer op geld, maar dát doen waar je voor geschapen bent."

"Ik wil een afspiegeling zijn van Jezus op de velden waar ik kom, op de plaats waar ik sta. Zowel in christelijke als niet-christelijke kringen. Niet veroordelend, maar juist vol liefde. Ik zie mezelf als een soort instrument in de hand van een goede muzikant, die me bespeelt op Zijn manier."

Wie heeft jou geloof, hoop of liefde gegeven?
“Mijn moeder! Ik kom uit een gezin van twee zussen, ik ben de middelste. Mijn vader overleed toen ik tien jaar was. Door het leven van mijn moeder heb ik gezien wat geloof, hoop en liefde is in de praktijk. Ondanks alle moeilijkheden heeft ze zich altijd gericht tot God. Daardoor heb ik geleerd dat je God in alle situaties van je leven kunt vertrouwen. Hoe moeilijk en hoe donker het er ook uit ziet, God ziet het altijd rooskleurig omdat hij vanaf het begin het einde al kent. Daar kun je er vertrouwen uit putten: Hij weet wat Hij doet en je staat er niet alleen voor.”

Wanneer ben je het gelukkigst?
"Als ik een positieve bijdrage aan iemands leven kan geven. Bij The Voice zong ik tijdens The Battles “How come, how long”.  Na de uitzending ontving ik berichten van vrouwen die mishandeld waren. Ze voelden zich erdoor bemoedigd.  Dat raakt me en het maakt me gelukkig dat ik daar onderdeel van kan zijn."

Waar geloof jij in?
“Ik geloof dat iedereen een talent heeft waar hij of zij mee kan schijnen. Dat kan zang zijn, maar ook bakken, schoonmaken of wat dan ook. Je hoeft jezelf nooit minder te voelen als je denkt dat een ander beter is. Want iedereen is op z’n best als ‘ie zichzelf is. Vaak denken mensen dat het erom gaat dat je op een podium staat en door miljoenen mensen wordt gezien. Ik denk juist dat de talenten die het grote publiek niét ziet, van waarde zijn. Meer dan wat je doet op tv. Zelf probeer ik een getuigenis te geven door mijn manier van leven, door de dingen die ik zeg en door de keuzes die ik maak.”

Waar droom je van?
“Mijn droom is om singer-songwriter te worden. Daarnaast wil ik graag vermogend worden om te investeren in anderen die op muzikaal gebied ook potentieel hebben. Zo kan ik hen een platform bieden. Een programma als The Voice helpt om in die richting te komen.“

"Hoewel ik het belangrijk vind om dicht bij mezelf te blijven, zie ik mezelf niet per se in christelijke artiesten investeren. Het is voor mij zaak om juist op plekken te zijn, waar weinig christenen komen, zodat ik dáár een verschil kan zijn. Iemand vertelde me iets moois: het licht schijnt altijd het sterkst in de duisternis. Dat probeer ik mezelf voor te houden: dat je een licht kunt zijn. “

Wat betekent liefde voor jou?
“Liefde is een Persoon, die luistert naar de naam Jezus. Als ik kijk naar wat Hij voor mij heeft gedaan… In de tijd dat ik niet naar Hem omkeek, keek Hij wel naar mij om. In de tijd dat ik niet naar Hem vroeg, bood Hij wel Zijn uitgestrekte hand: “Kom maar, ik heb een hoopvolle toekomst voor je.”

Wanneer voel jij je geliefd?
“Op de momenten dat ik weet ik fout zit. Omdat ik dan weet dat Hij me vergeeft of vergeven heeft. Daarnaast ben ik ook heel dankbaar voor de mensen om me heen: mijn kinderen, vrouw, familie en vrienden. Voor de dingen die ik heb en de dingen die ik mag doen. Dan voel ik me geliefd, alsof je verwend wordt met cadeautjes van boven.”

Wie is jouw grootste liefde?
“(lacht ) "Mijn grote liefde is Jezus: daar staat of valt alles mee. Hij is de Bron van mijn bestaan. Ik ben ook niet bang om dat te zeggen: Ik weet waar ik waar vandaan kom. Ik weet dat het door Hem komt, dat ik ben wie ik nu ben. Maar natuurlijk: na Hem is mijn vrouw mijn grote liefde!”

Wanneer had je geloof, hoop of liefde het hardst nodig?
"Op de momenten dat ik cruciale keuzes moest maken. Dat zijn er drie geweest: mijn bekering op 1 april 2000, trouwen en de keuze om mee te doen met The Voice. Voor mij is The Voice een hele bewuste keuze, maar ik realiseer me dat ik mensen daarmee tegen het zere been aan kan schoppen. Mensen die mijn keuze niet begrijpen en denken dat ik de ‘verkeerde’ kant op ga. Daarom is het voor mij belangrijk dat ik goed voor ogen heb waarom ik dit doe."

"Waarom ik juist bij mijn bruiloft geloof, hoop of liefde nodig had? Toen ik trouwde, moest ik zelf de rol van man des huizen innemen. Ik ben niet opgegroeid met een vader en heb dus niet dat visuele voorbeeld van hoe het is om het hoofd van een gezin te zijn. Dat vond ik spannend en soms eng.”

Wanneer heb je geloof hoop of liefde het meest ervaren?
“Dat zijn ook die momenten geweest waarop ik geloof, hoop en liefde het hardst nodig had. Uit geloof spreekt voor mij sterkte en vertrouwen. Hoop is voor mij vertrouwen in de toekomst. En liefde betekent voor mij dat iemand onvoorwaardelijk om je geeft en met je is. Op de momenten dat ik het even niet meer wist, hebben hoop, geloof en liefde me erdoorheen gesleept."

"Soms krijg je antwoord op je vragen, soms ook niet. Maar dat is dan ook weer een antwoord… Wat dat betreft vind ik Filippenzen 4:6 een hele mooie tekst: ‘Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.’  Een bevestiging dat ik bezorgd kan zijn om dingen, maar ik weet dat Hij voor me zorgt. Dat geeft vrede en rust. Ik ben in de handen van een machtig Maker. “

Hoe inspireer je anderen?
“Vroeger deed ik mijn uiterste best om geaccepteerd te worden door anderen. Ik heb geleerd dat je het beste jezelf kunt zijn: waar ik kom en op welk platform ik ook sta. Ik wil me niet anders voordoen dan ik ben."

"Ik heb geleerd dat je altijd fouten zult maken. Maar je hebt juist fouten nodig om ervan te leren. Dat was voor mij wel een ontdekking. Dan komt ook die onvoorwaardelijke liefde van God weer om de hoek. God heeft dat ondervangen: ‘Mijn genade is je genoeg en mijn sterkte laat ik zien als jij zwak bent.' Dat leert mij dat ik dus ook fouten mag maken.”

Als je straks terugkijkt op je leven, heb je dan genoeg geloof, hoop en liefde doorgegeven?
“Ik denk het wel. Je kunt altijd meer geven, maar ik probeer mijn momenten te benutten. Als je je uiterste best hebt gedaan, dan heb je er alles uitgehaald. Ik zeg altijd: “Ik doe mijn best en doet God de rest.”

 

Bron: GHL


Delen op