dag 26

Focus op wat je wel hebt

De oudste zoon in het verhaal van Jezus is bijzonder afgunstig op zijn in genade aangenomen broer. Hij beseft niet wat hij allemaal al heeft.

Lees verder

Hij werd woedend en wilde niet naar binnen gaan, maar zijn vader kwam naar buiten en trachtte hem te bedaren. Hij zei tegen zijn vader: "Al jarenlang werk ik voor u en nooit ben ik ongehoorzaam geweest als u mij iets opdroeg [..] Maar nu is die zoon van u thuisgekomen die uw vermogen heeft verkwanseld aan de horen, hebt u voor hem het gemeste kalf geslacht - Uit: Lucas 15:28-31

De oudste zoon komt er meestal maar slecht vanaf in preken. Het verhaal van Jezus is ook vernoemd naar de jongste, de ‘verloren’ zoon. Toch, als je het verhaal nauwkeurig leest, gaat het eigenlijk om die reactie van die oudste. Hoe die zich miskend voelt. Dat is het punt.

En die reactie is best herkenbaar, toch? We doen meestal ons stinkende best in ons leven. We proberen een goede burger te zijn, een kundige werknemer, een fijne vader of moeder. Daar willen we ook een beetje erkenning voor. We hoeven niet elke dag een complimentje, maar het voelt gewoon oneerlijk als een of andere slampamper die helemaal niet zo hard werkt, opeens veel geluk heeft.

Focus op wat je wel hebt. Dat is wat de vader tegen de oudste zoon zegt. Je hebt zo ontzettend veel. Dat een ander ‘meer’ lijkt te hebben, doet daar niets vanaf.