dag 19

Heilige Woede

Gelovigen zijn suffe, lieve mensen. Dat denken veel mensen. Jezus laat zien dat je boos kunt worden. Op dingen die het mooie, heilige en liefdevolle in het leven aantasten.

Lees verder

Hij ging de tempel binnen en begon iedereen die daar iets kocht of verkocht weg te jagen; hij gooide de tafels van de geldwisselaars en de stoelen van de duivenverkopers omver [...] Hij hield de omstanders voor: ‘Staat er niet geschreven: ‘Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn’? - Uit: Marcus 11:15

Soms lijkt het erop dat je vooral heel lief moet worden als je gelooft. Vooral mannen schrikken daar nog wel eens van: het voelt bijna alsof je vrouw moet worden om goed christen te zijn…

Woede heeft een eigen plek in het christendom. Woede is onze thermometer voor onrecht. Als iets oneerlijk is, worden we boos. En vanuit die energie kunnen we ontzettend veel veranderen.

Jezus is soms heel soft – niets mis met soft zijn. Maar hij kan ook woedend worden. Dat is een kant die hij niet wegstopt en onderdrukt. Want er is veel onrecht. En dat kan je in beweging zetten.